5 ani de la tragedia din Colectiv: Bătaie de joc la adresa familiilor din Muscel

5 ani de la tragedia din Colectiv: Bătaie de joc la adresa familiilor din Muscel.
Colectiv. Vineri, 30 octombrie 2015. Astăzi este vineri, la fel ca în acea noapte, și se împlinesc fix 5 ani de la tragedia care a îndoliat zeci de familii, a îndurerat o țară întreagă și a produs schimbări politice și sociale.
Sau poate că … nu a produs nicio schimbare?
Imaginea tragediei este destul de clară. La un concert de rock a izbucnit un incendiu, care a ucis zeci de tineri și a mutilat pe viață alte câteva zeci. Ulterior, după ce răniții au ajuns în spitale, au murit alte câteva zeci dintre ei, din cauza infecțiilor cu bacteriile nosocomiale, dar și din cauza lipsei de echipamente medicale – un număr dublu de victime față de cei care au murit pe loc, acolo, pe podeaua însângerată din Colectiv.
Unii supraviețuitori au avut norocul să fie trimiși în spitalele din străinătate, însă statul, prin Guvernul și miniștrii de atunci, a permis acest lucru abia după câteva zile, când era prea târziu pentru unii.
Motivul? Îl știm cu toții: “Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment”, a spus ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, imediat după tragedie.
Sunt două scene ale morții – clubul fără autorizații și spitalele – unde 64 de tineri au murit în chinuri, strigând după ajutor sau de durere, care au rămas neschimbate și acum, după 5 ani, ca un fel de bătaie de joc a societății, de la politicieni până la electorat.
Ce a făcut justiția în acești 5 ani?
Aproape nimic. Procesul a început abia după un an, iar apoi, timp de încă un an, judecătorul a tras de timp, invocând tot felul de proceduri și amânări, până când s-a spălat pe mâni definitiv, cerând pensionarea. Acum, după 5 ani, avem doar o decizie în primă instanță, care poate fi considerată prea blândă față de niște indivizi care sunt responsabili în mod direct și indirect pentru moartea a 65 de oameni.
Părinții care și-au îngropat copiii vor justiție. Răniții care au fost mutilați pe viață și care încă mai suferă vor justiție. Prietenii celor care au murit după Colectiv vor ca vinovații să fie identificați clar și să plătească în închisoare.
Cu toate acestea, după 5 ani de la tragedie, nu știm cine sunt vinovații.
Tragedia din 30 octombrie 2015, petrecută în centrul Capitalei, care a îndoliat şi cutremurat o întreagă naţiune, a lovit nemilos şi două familii din Muscel. Diana Elena Enache, o tânără de 24 de ani, din satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel, şi Valentin Fieraru, de 25 de ani, din satul Şelari, comuna Valea Mare Pravăţ, se numără printre cele 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului devastator, provocat de nişte banale artificii, care a izbucnit în Clubul Colectiv, în timpul unui concert cu intrare liberă, dar, din nefericire, cu ieşire imposibilă.
Alexandru Paul Georgescu este un alt tânăr cu origini muscelene, care a sfârşit în clubul morţii, din Capitală. Tatăl acestuia, trecut în urmă cu patru ani în lumea celor drepţi, şi bunicii săi sunt din Câmpulung, Alexandru fiind stabilit de ani buni, în Bucureşti, acolo unde locuia împreună cu mama sa, Luminiţa.