Ce este pașaportul de vaccinare? Trei întrebări și răspunsuri

0

Liderii UE s-au reunit săptămâna trecută la un summit virtual privind gestionarea pandemiei și au discutat despre întocmirea pașapoartelor de vaccinare pentru cetățenii statelor membre care s-au imunizat împotriva COVID-19. Aceste permise conțin date care arată dacă o persoană a fost vaccinată, pot include rezultatele testelor, pentru cei care nu au fost încă imunizați, precum și informații despre recuperare pentru persoanele care au avut boala, precizează Mediafax.

Țările în care acest document digital e recunoscut permit călătorilor să le treacă granița fără a mai intra în carantină. Astfel, persoanele vaccinate vor putea să călătorească mai liber în timpul verii, pentru muncă sau turism.

De ce să le acorzi mai multe drepturi doar celor vaccinați? Răspuns: acordarea anumitor beneficii persoanelor vaccinate nu înseamnă impunerea mai multor restricții celor nevaccinate. Existența pașapoartelor de vaccinare nu îi afectează cu nimic pe cei nevaccinați. Ca și până acum, vor trebui în continuare să prezinte teste negative la graniță, să stea în izolare/carantină la sosirea într-o țară străină.

3 întrebări și răspunsuri

Voi fi obligat să mă vaccinez pentru a putea călători în străinătate?

Nu. Vei putea călători ca și până acum, respectând regulile impuse de fiecare țară în parte.

Dacă nu sunt vaccinat, voi avea mai puține drepturi?

Nu vei avea mai puține drepturi ca până acum, doar că nu vei primi mai multă libertate, facilități în plus.

Dacă nu am pașaport de vaccinare sunt dicriminat?

Pașaportul pe care îl au cei vaccinați le oferă o anumită libertate pentru simplul motiv că nu mai răspândesc boala, ca ceilalți (ex. ei nu ar mai trebuie să stea în carantină). Dar în continuare absolut toți vor respecta măsurile de protecție (purtarea măștii, distanțare, igienă). Cei care aleg să nu se vaccineze vor călători ca și până acum, respectând, pentru siguranța lor și a celorlalți, aceleași măsuri de protecție actuale (carantină, test COVID).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata