Acces liber al elevilor pe terenurile de sport ale școlilor după cursuri și în vacanță! Află de când!

0

Copii și tinerii vor putea să folosească terenurile de sport ale școlilor după încheierea cursurilor zilnice, în zilele libere sau în timpul vacanțelor, potrivit unui proiect adoptat de Senat. Potrivit legii, autoritățile administrației publice, unitățile și instituțiile de învățământ, instituțiile sportive, precum și organismele neguvernamentale de profil au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale.

Pentru asta, după cum stabilește proiectul de față, va fi permis accesul la curțile și terenurile de sport exterioare ale școlilor ce fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor sau municipiilor tuturor copiilor și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care sunt încă la școală (la liceu sau la școala profesională).

„În cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii, toate unitățile de învățământ vor trebui să modifice actualele regulamente de funcționare, pentru a introduce prevederi legate de acces și de modul în care vor putea fi folosite curțile și terenurile de sport deținute.

Apoi, unitățile de învățământ vor trebui să stabilească și orarul de acces după încheierea cursurilor, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Perioadele în care va fi permis accesul copiilor și tinerilor pe terenurile de sport din curtea școlii vor trebui afișate la exteriorul acesteia, într-un loc vizibil, și pe pagina de internet (dacă e cazul).

Necesitatea introducerii unei astfel de măsuri este motivată de inițiatori prin faptul că “România se situează, din păcate, între ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Statisticile publicate de Eurostat în 2019 indică, de asemenea, o situație îngrijorătoare, care ne arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sporturile practicate la toate vârstele. Doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași eurobarometru, 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport”.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul oficial.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata