Acum! Grevă într-o instituție din Argeș!

0

Functionarii publici si personalul contractual din cadrul Casei Judetene de Pensii Arges, au hotarat cu o majoritate, adoptarea unei forme de protest in data de 26.10.2023, ora. 10.00, fata de parcursul legislativ al proiectului de lege privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul in care ,” personalul caselor teritoriale de pensii sa beneficieze, prin asimilare, de aceleasi drepturi salariale ca si personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislatiei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice”.

CITEȘTE ȘI: SALARII ÎN FUNCȚIE DE PERFORMANȚĂ! AFLĂ DE CÂND ȘI ÎN CE DOMENII SE VA APLICA!

Acest proiect de lege, a primit aviz negativ din partea Guvernului Romaniei iar la Senat acest proiect a fost respins, urmand sa intre si in dezbaterea Camerei Deputatilor. Aratam ca, intentia noastra nu este aceea de a perturba activitatea curenta (nu se intrerupe activitatea de relatii cu publicul si nici activitatea interna) si nu intentionam sa prejudiciem in niciun fel interesele beneficiarilor nostri, ci doar sa ne facem auzite nemultumirile noastre, cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat si nediscriminatoriu, care a condus la o situatie inacceptabila astazi, la nivel de case teritoriale de pensii.

Analizand salariile celorlalti functionari publici cu aceeasi incadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa ca in prezent beneficiaza de salarii nete cu mult mai mari decat ale celor din Ministerul Muncii- casele teritoriale de pensii , salarii stabilite in baza aceleiasi legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

S-a ajuns la aceasta situatie, respectiv salarii mai mari cu 1000 lei – 3000 lei net, pe considerentul ca celelalte ministere au obtinut prin Hotarari de Guvern sau Ordin de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agentie dupa caz (Ministrul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, etc). La nivel local chiar si cei din adminstratia locala sau judeteana , au salarii net superioare, in conditiile in care detin tot calitatea de functionari publici.

Prin adoptarea unei legi in sensul celor aratate mai sus, s-ar respecta principiile legii salarizarii respectiv: principiul nediscriminarii, principiul egalitatii si principiul importantei sociale a muncii , si nu ar mai fi incalcat principiul prevazut de dispozitiile art. 1 alin.2 din OUG nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Pentru respectarea principiului constitutional al egalitatii in fata legii, nivelul maxim al salariului de baza /indemnizatiei de incadrare trebuie sa fie acelasi pentru tot personalul salarizat potrivit dispozitiilor de lege aplicabile in cadrul aceleiasi categorii profesionale, respectiv familii ocupationale prevazute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Nemultumirile noastre, cu privire la drepturile salariale sunt cunoscute de catre decidentii politici, iar cu ocazia diferitelor vizite oficiale ale acestora la institutia noastra, desi ne-a fost recunoscuta munca si efortul sustinut depus in activitatea zilnica pentru respectarea termenelor legale in raport de volumul mare de activitate, nu s-a luat nicio masura privind majorarea drepturilor salariale, iar cand in final s-a initiat un proiect de lege, acesta este respins.

Aratam ca nu toti bugetarii au salarii nesimtite, drepturile noastre salariale fiind nemodificate de aproximativ 7 ani, iar in curand vom ajunge sa primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie, acesta fiind anual majorat iar ale noastre ramanand nemodificate. Nu dorim decat salarii decente in raport de munca pe care o depunem.

Exista un sentiment de profunda nemultumire, generat de salarii nemotivante, cresterea volumului de munca, imposibilitatea recompensarii muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoasterea importantei muncii noastre si a nivelului de specializare (dobandit in ani de zile).

Discrepantele majore dintre salariile functionarilor publici au fost constatate si de catre Comisia Europeana, care a atras atentia guvernantilor nostril cu privire la necesitatea urgenta de a adopta o noua lege a salarizarii prin care sa fie egalizate toate salariile si eliminate decalajele existente in prezent.

In consecinta, nu solicitam altceva decat egalizarea salariilor cu cele de la nivel central si alinierea cu cele ale functionarilor publici din alte institutii deconcentrate si din administratia locala si judeteana, iar in prezent se poate realiza doar prin adoptarea legii de completare a art. 141 din Legea 263/2010.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata