Acum! Pădurea Trivale a încins spiritele în Consiliul Local!

0

Contre aprinse în consilierii locali PNL și PSD din Consiliul Local Pitești pe tema declarării Pădurii Trivale arie protejată sau pădure parc. Pe deoparte, inițiatorii proiectului prin care se dorește pădure parc au susținut că este singura modalitate prin care se pot implementa investiții în pădure, iar pe cealaltă parte, consilierii din opoziție spun că în spatele acestui proiect sunt alte interese. Spre exemplu, vicele Gelu Tofan a spus că prin pădure parc nu se poate retroceda nicio suprafață de teren și este necesar dreptul de proprietate pentru a putea obține fonduri. Pe de altă parte, liberalul Mihai Coteț a spus că, potrivit legii, în pădurile parc se pot face construcții.

Iată declarațiile consilierilor locali:

Gelu Tofan: „Este vorba despre un proiect care se referă strict la trecerea din domneiul statului în domeniul municipiului a unei suprafețe de 160 hectare de teren forestier. Acest proiect își propune ca din cele 335 de hectare să rămână 175 arie protejată și 160 pădure parc. S-a creat o confuzie, această pădure parc este tot o arie protejată. Primăria Pitești mai are patru procese pe rol, iar în cazul pozitiv, în care acestea vor fi pierdute vor fi puse în posesie 94 de hectare. S-a trimis cererea de finanțare nerambursabilă pentru extinderea parcului, proiect blocat din cauze de patrimoniu. Prin această modificare care este propusă prin proiectul de astăzi vom putea intra în posesia acestei suprafețe. Trebuie spus clar că nimeni nu construiește în Pădurea Trivale decât ceea ce este legal. Nimeni nu construiește blocuri”.

Tiberiu Irimia: „Pentru cei foarte interesați de Pădurea Trivale, ar fi putut să citească legislația. Vreau să fim cetățeni ai Piteștiului fără culoare politică. Cred că acest proiect este salvarea Pădurii Trivale. Proiectul a plecat din 2019 clar ca o inițiativă civică. Și de atunci nu voiam să se implice politicul, care l-a ținut în loc. Eu consider că astăzi putem lua o decizie istorică în ceea ce înseamnă dezvoltarea și conservarea Pădurii Trivale. Dacă nu va fi în proprietatea primăriei, nu vom putea investi nimic. Banii sunt aproape pregătiți, avem un studiu de fezabilitate finalizat”.

Mihai Coteț: „Am ascultat în liniște ceea ce au spus inițiatorii. Am înțeles că ești piteștean născut, crescut. Și eu sunt. Nu știu cât de relevant este. Ni s-a spus că nu știm despre pădure parc, că nu am studiat. Știm, dar avem altă opinie. Vorbiți despre pădure parc și arie protejată? Ce va oprit până acum să faceți alei, poteci în acele șapte hectare? Spuneți că nu se fac construcții în pădure parc, în lege scrie altceva. Aria protejată este singura posibilitate de salvare a Pădurii Trivale. Chiar dacă e retrocedată, nu se poate face nimic. Ce uită dl director să spună este că proprietarul primește o redevență din pareta statului, nu a primăriei, dar nu poate face nimic. Noi ne dorim să protejăm Pădurea Trivale. Ultimii 30 ani ne-au demonstrat că nu sunteți un bun administrator. De la 600 de hectare, în ultimii 30 ani s-a ajuns la 300 hectare. Vorbiți de munca unor oameni din primărie pentru pădure parc. 13 instituții au lucrat 13 ani pentru arie protejată. Aruncați munca acestor oameni la gunoi.

În luna ianuarie anul trecut era finalizată documentația. În luan februarie s-a anunțat că documentația va intra în dezbatere publică toată lumea a intrat în vrie și s-a încercat blocarea. Inclusiv Academia Română și-a dat acordul. Pădurea parc va mai dura mulți ani până se va face. Miza este să se continuie ca acum, ca fiecare să facă ce vrea. Suntem blocați cu PNRR și ne lăudăm cu fonduri. Care fonduri? În arie protejată se pot amenaja alei! Ne dorim, noi piteștenii, arie protejată! Voi lupta pentru arie protejată pentru că nu am încredere!”

Răzvan Șerbănoiu: „Apreciez dl Tofan că ați fost sincer și ne-ați spus că există pe rol procese. Eu știam că sunt 178 hectare. Dacă veneați în fața mea cu 335 hectare să fie declarate arie protejată, v-aș fi suspectat de bună credință. Prin acest proiect, nu veți face decât să distrugeți o muncă de 13 ani și să lăsați 175 de hectare libere la retrocedat. În lege scrie că se pot face alei pietonale în arie protejată” a spus Șerbănoiu. De asemenea, alesul local liberal l-a întrebat pe Sorin Balas dacă se poate construi în arie protejată, iar răspunsul șefului Ocolului Silvic Pitești a fost unul halucinant: „cred că da!”.

Mihai Mihăilescu: „În Brașov este Sinnatura 2000. Ce să vezi? Sunt alei, nu stă niciun ranger să îți ia banii. Tot în Brașov s-a spus că se vrea să se facă pădure parc. Primarul vrea arie protejată. Am ascultat toate argumentele. Nu zic că pădure parc este un lucru rău. Nu este oportun. Dacă noi nu mai așteptăm un pic pentru hotărârea de guvern, ne batem joc de 13 ani de muncă și ne tăiem singuri craca de sub picioare. Haideți să mergem în fața piteștenilor, să facem acel referendum și să vrem ce vor? Că vor pădure parc sau arie protejată, eu mă voi lupta să ducem la capăt dorința piteștenilor”.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata