Admiterea la liceu se schimbă din temelii! Ce probe vor fi nevoiți să susțină elevii?

0

Elevii care încep clasa a cincea anul viitor vor avea parte de schimbări radicale la finalul celor patru ani de gimnaziu. Noua Lege a Educației propune reintroducerea admiterii la liceu, din 2028, ceea ce înseamnă că elevii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională, pe baza căruia vor obține un loc la liceul dorit. Decizia organizării unei probe separate de admitere va fi exclusiv a unității de învățământ, acolo unde concurența este mare.

CITEȘTE ȘI: DIRIGINTA ANTONIEI A LEȘINAT CÂND A AFLAT DE SINUCIDERE! DETALII DUREROASE!

Schimbările majore vizează intrarea la liceu. Astfel, liceele din țară cu cea mai mare concurență – cu mai mult de un candidat pe un loc – , indiferent dacă sunt colegii naționale, colegii tehnologice sau grupuri școlare, ar urma să organizeze concurs de admitere pentru până la 90% din locurile existente, 10% urmând să fie ocupate prin repartizare computerizată.

Liceele trebuie să anunțe cu un an înainte sistemul de admitere pe care-l vor prefera, iar examenul cu două probe scrise vor fi adaptate fiecărui profil, astfel încât elevii să aibă timp să se pregătească. Dacă un liceu are două specializări: filologie (profilul Uman) și matematică-informatică (Real), atunci poate organiza examen la română/limbă străină pentru filologie sau matematică și informatică pentru specializarea de la Real, la profilul științele naturii subiectele pot fi din biologie, matematică sau chimie.

În varianta propusă de ministrul Ligia Deca, liceele pot să stabilească singure în ce proporție va conta la intrarea în liceu nota de la Evaluarea Națională. Poate conta 40%, iar admiterea internă 60% sau procentele pot fi 50 – 50. Elevii care nu se înscriu la admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata