Adrian Mutu, poveste începută în alb-violet. Drumul de la „vultur” de Piteşti, la „lup” de Ploieşti

Adrian Mutu a confirmat pe facebook că din iarnă va reveni în România, ca jucător al echipei Petrolul Ploieşti. “ Voi juca la Petrolul din iarnă, sub formă de împrumut, un an şi jumătate”, a fost mesajul postat pentru fanii săi de fotbalistul piteştean. Aşadar, este cert că “Briliantul” va juca din nou în campionatul intern, după ce a făcut-o în prima parte a carierei la FC Argeş, apoi, la Dinamo, la fel cum de sigur este şi faptul că salariul său nu va fi acoperit din bani publici. Precizarea a fost făcută chiar de către primarul din Ploieşti: “ Nu s-a pus niciodată problema ca Adrian Mutu să fie plătit din banii proveniţi de la Consiliul Local. Va avea aceleaşi drepturi băneşti, mă refer aici la bonusuri stabilite Consiliului Local, ca şi restul jucătorilor de la Ploieşti, în cazul obţinerii unei performanţe sportive în acest an.”, susţine Iulian Bădescu.

„De ce nu m-ai făcut cu un an mai mare să joc şi eu fotbal?”

Vara anului 1987. La F.C. Argeş era o selecţie pentru copiii născuţi în 1978 şi mai mari. Rodica Mutu şi-a luat copilul de mână şi l-a dus la selecţie. Micuţul Adrian Mutu n-a fost oprit deoacrec era mai mic cu un an, şi i s-a spus să vină peste un an. Adi a plâns în hohote şi şi-a certat mama: „De ce nu m-ai făcut cu an mai mare să pot juca şi eu fotbal?”. Anul respectiv a trecut greu pentru viitorul fotbalist care s-a prezentat cu tatăl său la următoarea selecţie şi a fost oprit de antrenorul Mihai Ianovschi. „Era puţin grăsuţ, durduliu atunci, dar lovea mingea foarte bine, punea suflet în tot ce făcea şe era extrem de serios”, spunea primul său antrenor, Mihai Ianovschi.
Prima iubire adevărată: handbalista Irina Neagu
Ca adolescent, prima iubire a lui Adi Mutu a fost Irina Neagu, o handbalistă care a jucat la loturile de junioare şi tineret ale României. În 1992, după ce Irina revenise de la lotul cu care câştigase în Brazilia locul trei la Campionatul Mondial, Adi Mutu şi prietenul său Rică Neaga au chiulit de la şcoală şi s-au dus la Sala Sporturilor unde Irina se pregătea. După antrenament, Adi I-a spus: „Cînd o să ajung şi eu ca tine, la lotul naţional, să joc în toată lumea, să am bani?…” . Între Irina şi Adi a fost o iubire sinceră şi curată, dar nu a durat mai mult de un an şi jumătate. Irina şi-a continuat cariera jucând în Danemarca, Franţa, Germania şi Italia, iar Adi Mutu şi-a început cariera care l-a făcut celebru în toată lumea fotbalistică.
De unde „Briliantul”?
În februarie 1996, cu Ion Moldovan antrenor, F.C. Argeş a fost în cantonament în Antalya. Era primul cantonament al lui Mutu cu echipa mare. Un ziarist din Piteşti care era cu echipa în Antalya a scris după un meci de verificare în care Mutu jucase excelent: „La F.C. Argeş este un tânăr jucător cu sclipiri de briliant: Adi Mutu. Are 18 ani şi poate fi „Briliantul” fotbalului argeşean”. Gigi Neţoiu urmărea „fenomenul Mutu”, şi de atunci aşa i s-a spus: „Briliantul”!
Când să semneze cu Steaua, Gigi Neţoiu la răpit pentru Dinamo!
După ce a debutat în divizia A la 17 ani într-un meci F.C. Argeş – Oţelul Galaţi (0 – 0), cu Ion Moldovan antrenor, Steaua şi Dinamo au fost direct interesate să-l transfere pe Adi Mutu. Steaua a intrat pe fir cu „Generalul” Constantin Stroe şi cu mama lui Adi, Rodica Mutu. Tranzacţia era pe cale să să se finalizeze, dar a intervenit Gigi Neţoiu, cel care era acţionar la Dinamo. Neţoiu a acţionat rapid: l-a răpit pur şi simplu de la Piteşti, a pus 600.000 de dolari pe masă şi l-a luat la Dinamo via Rocar. Până s-au liniştit apele,  Adi Mutu s-a pregătit departe de ochii tuturor, alegând prin parcuri. În plus, Gigi Neţoui i-a dat 180.000 de dolari, bani cu care Mutuşi- a cumpărat casa în Piteşti.


Ceartă şi despărţire cu lacrimi şi paşaportul rupt…

În ianuarie 2000, Adi Mutu pleca de la Dinamo la Inter Milano. Era prieten cu una din frumuseţile Piteştiului, Anca Nicolae. Frumoasa cu picioare lungi, cunoscut manechin pe atunci, îşi făcuse paşaport pentru a-l urma pe Adi în Italia. În seara dinaintea plecării, mama lui Adi s-a opus: „Cariera lui Adi este mai importantă acum decât relaţia cu Anca. De căsătorie nu poate fi vorba”, spunea doamna Rodica Mutu. Discuţia aprinsă dintre cei trei s-a terminat brusc; Adi i-a rupt paşaportul şi fotografia Ancăi, iar relaţia lor a luat sfârşit.
Sex în wc-ul de la Conti
Anca a trecut cu greu peste acestă ruptură cu Adi Mutu. Şi-a cumpărat o casă vis-a-vis de casa pe care o cumpărase familia Mutu.  Un timp n-a vorbit despre acest subiect, dar mai tîrziu, într-un moment de sinceritate,  a mărturisit cu lux de amănunte cum făcea sex cu Adi Mutu în wc-ul de la „Conti”, unul din cele mai selecte baruri din Piteşti, în acea vreme. Au urmat apoi poveştile sexuale cu Anca din Constanţa, Moran Atias, Kitty Cepraga, Gina Pistol, Anca Popescu, o prostituată din Austria, şi multe altele…
Ars de bolovanul încins de la saună
De când era junior, Adi Mutu avea un tupeu ieşit din comun, lucru ce nu era pe placul colegilor mai mari ca vârstă. La F.C. Argeş Vasile Popa şi Jean Barbu erau cei care făceau legea în vestiar. Faptul că Adi Mutu avea un tupeu obraznic i-a deranjat pe cei doi, care după un antrenament i-au dat o lecţie tânărului lor coleg. Aflaţi la saună pentru recuperare, Vasile Popa l-a luat pe Mutu pe sus şi a vrut să-l pună  cu fundul peste bolovanii încinşi, mai mult să îl sperie, dar Adi Mutu nu s-a lăsat, însă a atins cu piciorul una din pietrele încinse care l-a ars şi i-a lăsat un semn care i-a rămas pe picior toată viaţa!
O amintire a lui Gicu Dobrin cu Mutu
După un meci F.C. Argeş – Petrolul Ploieşti (3-1), cu Nicolae Dobrin director tehnic la echipa alb-violetă, Adi Mutu şi Rică Neaga voiau să se ducă la discotecă, dar nu aveau bani. S-au dus la Dobrin să-i ceară. Dobrin locuia la etajul doi al blocului de la Mobilux, iar cei doi n-au urcat ci l-au strigat de jos. După ce a ieşit pe balcon, Mutu i-a spus: „Nea Gicu, dă-ne şi nouă un milon împrumut să mergem la diacotecă. Ţi dăm înapoi când luăm prima de joc”. Despre acest episod, Nicolae Dobrin a povestit: „Voiam să le dau banii, dar după ce îi <perpeleam> puţin. Le-am spus că nu le dau pentru că mai mi vor da înapoi. M-au rugat cu cerul şi pământul. Între timp Gica îmi adusese banii să le dau, dar eu, nu şi nu… Până la urmă le-am dat, dar nici nu le-am mai cerut banii înapoi. Nici ei n-au mai spus nimic de bani… Dar nici eu n-am rămas în pierdere! Cu prima ocazie, când s-au plătit primele de joc, i-am oprit lui Mutu banii pe ştat!”.
N-a vrut să iasă de pe teren, şi a maract apoi golul victoriei!
După ce F.C. Argeş a jucat în Cupa UEFA la Celta Vigo, 0 – 7 în retur, antrenorul Silviu Dumitrescu a plecat de la echipă şi antrenor  principal a rămas Gicu Dobrin, director tehnic până atunci. În meciul următor din campionat, cu Petrolul  la Piteşti, Dobrin a vrut să-l schimbe pe Mutu cu Bratu, în minutul 60 când scorul era egal. Dar „Briliantul nu a vrut să iasă de pe teren! Pentru a salva aparenţele, Dobrin se duce la marginea terenului şi îi dă ceva indicaţii lui Mutu. În faza imediat următoare, Adi Mutu înscrie golul cu care F.C. Argeş câştiga meciul, iar Bratu a intrat în locul altui jucător! Bucuros, Mutu făcea cu mâna suporterilor care îl aclamau, după ce cu un minut înainte erau surprinşi că nu ieşise din teren… 
Separat

Adi Mutu s-a născut la 8 ianuarie 1979, la Călineşti, localitate aflată la 15 kilometri de Piteşti, acolo unde au mai văzut lumina zilei Jean Vlădoiu şi Vali Năstase. După marele Nicolae Dobrin, Adi Mutu a fost cel mai valoros fotbalist născut pe meleagurile argeşene. Un jurnalist din Piteşti l-a „botezat” în anul 1996 drept „Briliant”, şi de atunci aşa a rămas: „Briliantul” fotbalului argeşean şi românesc.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.