Află câte zile libere vom avea în cele două minivacanțe de sărbători!

Salariaţii vor avea parte de două minivacanţe în perioada sărbătorilor de iarnă, în condiţiile în care prima zi de Crăciun şi prima zi de Anul Nou, care sunt libere legale potrivit Codului muncii, vor pica vinerea.

Astfel, prima minivacanţa va fi cea de Crăciun, când salariaţii vor sta acasă vineri, 25 decembrie, sâmbătă, 26 decembrie şi duminică, 27 decembrie.

A doua minivacanţă va începe la doar patru zile distanţă. Este vorba despre vineri, 1 ianuarie 2021, sâmbătă și duminică când, de asemenea salariații sunt liberi.

Totuşi, există anumite categorii de salariaţi ca nu vor putea beneficia de zile libere de sărbători legale, respectiv 25 şi 26 decembrie, 1 şi 2 ianuarie. Aceştia sunt cei care lucrează în unităţile sanitare sau de alimentaţie publică, dar şi cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Pentru aceşti salariaţi, Codul Muncii prevede că trebuie să primească compensaţii în zile libere în următoarele 30 de zile din partea angajatorului.

Dacă angajatorul nu le acordă zile libere, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.