Ajutorul de înmormântare – majorat! Află cu cât!

0

Ajutorul de înmormântare a fost majorat cu câteva sute de lei începând din acest an, potrivit unei modificări aduse la legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Membrii familiei vor primi mai mult cu 700 lei după ce fac dovada că au suportat cheltuielile cu înmormântarea unei rude sau a unei persoane pe care o aveau în îngrijire.

Astfel, după cum s-a stabilit prin Legea 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul acesta, valoarea ajutorului de deces este stabilită la:

  • 789 de lei – în cazul asiguratului sau pensionarului;
  • 395 de lei – în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

CITEȘTE ȘI: COPIL DE 16 ANI – PRINCIPALUL SUSPECT ÎN CAZUL CRIMEI DE PE ALEEA CĂMINELOR! BĂRBAT GĂSIT ÎNJUNGHIAT ȘI ÎN PUTREFACȚIE!

Ajutorul de stat se acordă la cerere, în baza certificatului de deces si a următoarelor acte: actului de identitate al solicitantului (original si copie); actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);

Astfel, ajutorul de deces poate fi cerut, potrivit Legii Pensiilor, în cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar. Doar o singură persoană poate beneficia de acest ajutor, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, iar în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (de pildă, chitanțe sau bonuri fiscale). De asemenea, ajutorul se poate cere si dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura în evidentele autorităților ca asigurat sau pensionar, potrivit vremeanoua.ro.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata