Alarmant! 5% din argeșenii testați au cancer de colon!

Aproape 5% din testele efectuate prin programul pentru depistarea cancerului colorectal sunt pozitive, anunță Prefectura Argeș în urma demarării campaniei. Astfel, potrivit sursei citate, 2314 teste au fost transmise către medicii de familie înscriși în programul de screening pentru cancerul colorectal, dintre care 113 au avut rezultate pozitive, iar persoanele depistate au mers la Institutul Clinic Fundeni pentru analize amănunțite. Este procedura care a fost inclusă în proiect și totul este gratuit. De asemenea, 23 de teste au avut rezultate neconcludente și analiza va fi refăcută. Evident, fără costuri.

„Îi îndemn pe argeșeni să meargă la cei 15 medici înscriși în acest proiect. Este bine să prevenim decât să ajungem să tratăm” este mesajul transmis de prefectul Radu Perianu.

„Am avut oameni din Pitești care au venit să ceară să facă testul. Asta ne-a determinat să cerem și includerea unor cabinete din mediul urban deși proiectul era destinat zonelor rurale. Fiecare medic de familie poate testa minim 330 de persoane și avem medici la care adresabilitatea este bună” – Tabita Stănoiu, medic coordonator al programului.

Mai mult, în această perioadă se lucrează pentru afilierea la program a unor cabinete medicale individuale din Pitești, Mioveni și Curtea de Argeș, urmând ca Instituția Prefectului să transmită locațiile în care argeșenii pot cere testare.

Analiza se face simplu:

  • persoana vine la medic, primește un dispozitiv, dar și instrucțiunile necesare; ca să îl folosească și completează un chestionar;
  • aduce proba la cabinetul medicului  în maxim 7 zile;
  • probele sunt trimise la  laboratorul Institutului Clinic Fundeni;
  • medicii primesc rezultatele;

Instituția Prefectului județul Argeș sprijină activ proiectul „Furnizarea serviciilor de sanătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni și Fundația Renașterea.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.