Alertă! Cel mai cunoscut medicament folosit de români, la un pas să fie interzis! Ce conține?

0

Unul dintre cele mai cunoscute și folosite medicamente în România, ataât de adulți cât și de copii, este la un pas de a fi interzis și scos de pe rafturile farmaciilor din cauza unei substanțe pe care o conține și care produce efecte secundate grave.

CITEȘTE ȘI: ANGAJĂRI LA SPITALUL JUDEȚEAN PITEȘTI! CE POSTURI AU FOST SCOASE LA CONCURS!

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat recent că vor să scoată de pe piață sau să le elibereze doar pe bază de prescripție medicală mai multe medicamente, după ce s-au descoperit efect secundare rare, dar mortale. Unul dintre ele este foarte des folosit și de români.

Concret, medicamentele care produc îngrijorări sunt: Nurofen, Sudafed și Day&Night Nurse, iar substanța care produce efectele adverse este pseudoefedrina, un decongestionant pe care îl iau milioane de oameni. În momentul de față, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) desfășoară o amplă anchetă, iar dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Afecțiuni ce pot provoca accidente vasculare cerebrale și boli de inimă

Specialiștii din domeniul sănătății sunt îngrijoraţi de rapoartele privind pacienții care au suferit de două afecțiuni rare, asociate cu aceste medicamente ce conțin pseudoefedrină. Ambele afecțiuni pot provoca accidente vasculare cerebrale și boli de inimă, pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

Pseudoefedrina este deja cunoscută ca prezentând un ușor risc pentru inimă, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord iar din 2008, este ilegal să vinzi sau să furnizezi orice produs care conține mai mult de 720 mg de pseudoefedrină fără prescripție medicală.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata