Alexandru Rafila, adevărul despre vaccinurile anti-COVID! Motivul pentru care vrea să cumpere mai puține doze!

0

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a comentat recent declarațiile unui oficial de la Pfizer potrivit căruia serurile companiei americane nu au fost testate în privința opririi transmisibilității SARS-COV-2, înainte de a fi utilizate. Ministrul este sceptic cu privire la declarațiile oficialului Pfizer. 

„Eu sunt destul de reținut în privința acestei declarații, nu știu ce profesie are mai exact doamna la Pfizer. Mereu când e un vaccin de autorizat se depune un dosar la autoritatea competentă – FDA în SUA, EMA în Europa. Sunt date din studii clinice. Sunt trei, cele mai importante – legate de siguranța vaccinului, al doilea e eficacitatea – se referă la două elemente, dacă previne îmbolnăvirea și dacă formele grave ale bolii sunt prevenite. Eu, din ceea ce știu, în prima parte a pandemiei, bazându-mă pe informațiile pe care le-am văzut, vaccinul de la Pfizer avea o eficacitate de 94%, iar cel de la Moderna, de 95%, ambele vaccinuri ARNm. Iar celelalte, de la AstraZeneca și Johnson, care folosesc vectori virali, 75-82%. Vaccinul antigripal are 65-75%. Nu previne toate îmbolnăvirile.

Această declarație (n.r. – a oficialului Pfizer, din Parlamentul European) nu am cum să o comentez, eu spun ce am știut la momentul respectiv. Cert e că lucrurile au evoluat. În privința evitării transmiterii, nu mai sunt diferențe semnificative între persoanele vaccinate și nevaccinate. Trebuie confruntată declarația doamnei cu datele științifice depuse pentru autorizare, să vedem dacă e o contradicție. Eu cred că e o contradicție. În noiembrie – decembrie 2020, când a fost autorizat vaccinul, informația pe care o aveam noi e că vaccinul avea eficacitate ridicată și că oprește și transmiterea.

Vaccinarea anti-COVID va continua, în opinia mea, va îmbrăca forma unei campanii de vaccinare sezoniere.”, a declarat recent Alexandru Rafila.

Cu toate acestea ministrul Rafila  își dorește mai puține seruri.

„Îmi doresc să cumpărăm mult mai puține vaccinuri, cu formula actualizată. Cum se vaccinează multe persoane pentru gripă, se vor vaccina și cu doza a 3-a, a 4-a.  Eu încerc să negociez astfel încât să nu mai trebuiască să plătim sau să plătim ceea ce consumăm cu adevărat. Avem puține cazuri (n.r. – de COVID), până în 1.000. Numărul de cazuri de gripă este mai mare, în creștere.”, a mai transmis ministrul Alexandru Rafila.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata