Alina Gorghiu: „După alegerile din 2024, vă garantez că PNL Argeș va fi mult mai sus, așa cum merită!”

Unul dintre cei mai importanți lideri ai PNL, vicepreședintele Alina Gorghiu, a preluat, începând de astăzi, conducerea filialei argeșene, în urma deciziei Biroului Național Executiv și are planuri mari, inclusiv să facă din partid cea mai puternică formațiune politică din Argeș. Pe de ală parte, într-un interviu exclusiv pe care l-a acordat publicației Ziar Obiectiv (www.ziarobiectiv.ro), senatoarea Gorghiu a declarat că „vor fi membri ai fostei conduceri care vor face un pas înapoi, dar în PNL Argeș este loc pentru toată lumea, este mult de lucru, iar cei care vor să arate că pot face treabă vor avea toate ocaziile din lume”.

„Trebuie pornită reconstrucția. Nu va fi ușor, dar nici misiune imposibilă”

  •   PNL Argeș este o organizație în care au fost destul de multe conflicte interne în ultima perioadă. Unii au câștigat, alții au pierdut. Cum iese partidul, ca filială, ca întreg, din această situație: mai slab sau mai întărit?

PNL Argeș are un potențial imens de a crește din punct de vedere politic, ca pondere electorală, ca număr de primari, de aleși locali, ca reprezentare în Executiv. Pentru aceasta, cel mai important este ca la nivelul conducerii județene să se formeze o echipă care să valorifice acest potențial. El nu a fost atins nici la alegerile din 2019 și 2020, dar nici mai înainte. Nici pe departe.

Eu, ca argeșeancă, evident că vin des în Argeș, văd cum evoluează județul, am urmărit și evoluția PNL de aici, din orașul meu natal, Curtea de Argeș. Am prieteni în multe localități din Argeș care îmi spun cum stau lucrurile. Faptul că PNL Argeș are un parcurs mediocru de 30 de ani este un subiect sensibil pentru mine. Am auzit în PNL Argeș multe discursuri despre performanțele Brătienilor, dar s-a făcut mereu abstracție că, dacă am veni în prezent, am vedea că PNL nu avea cu ce să se mândrească aici ca performanță politică. Și este păcat. Eu cred că liberalii pot face mai mult pentru Argeș decât cei de la alte partide care au condus județul până acum.

Sunt mulți membri PNL Argeș care au ambiția să ducă mult mai sus această organizație. Ei au spus de mult timp că aceasta are nevoie de o schimbare, de reforme. Avem 24 de primari, avem în PNL Argeș resurse umane de mare calitate. Se va forma o echipă frumoasă, puternică. De aici trebuie pornită reconstrucția. Și trebuie făcută pas cu pas, etapă cu etapă. Nu va fi ușor, dar nici misiune imposibilă.

Tensiunile de care mă întrebați au fost expresia încercărilor vechii conduceri de a ține sub capac tocmai nemulțumirile membrilor PNL Argeș față de lipsa de rezultate. Nu s-a dorit să se discute cu membrii despre lucrul cel mai important: dacă obiectivele absolut normale și rezonabile pentru PNL într-un județ cum este Argeșul au fost atinse. Așa s-a ajuns la episoadele din timpul alegerilor în filială, care sunt emblematice pentru cum nu trebuie să se comporte o conducere județeană, în frunte cu președintele ei. Mult mai grav este că situația aceasta a fost tolerată de fosta conducerea centrală a PNL și după momentul decembrie 2020.

  • Vă așteptați și la alte demisii în afară de cea a fostului președinte Adrian Miuțescu? Cine ar mai putea părăsi organizația?

Demisia de onoare a fostului președinte pentru lipsa de rezultate a fost cerută de foarte mulți membri și cred și eu că era necesară. Faptul că el a părăsit partidul nu are pentru majoritatea membrilor PNL Argeș decât semnificația faptului că, în lipsa sprijinului fostei conduceri de la centru, el a refuzat să poarte o dezbatere deschisă despre ce a realizat organizația sub mandatul său. A ales calea mai ușoară și a plecat. Mie mi se pare că acest lucru reprezintă în sine recunoașterea eșecului.

Oricum, cu sau fără fostul președinte în partid, analiza factorilor care au dus la lipsa cronică de performanță politică din ultimii ani va fi făcută de membrii PNL Argeș pentru că ei cer această analiză și ei știu cel mai bine cum au stat lucrurile. Poate că vor fi membri ai fostei conduceri care vor face un pas înapoi, dar în PNL Argeș este loc pentru toată lumea, este mult de lucru, iar cei care vor să arate că pot face treabă vor avea toate ocaziile din lume. Nu am să mă pronunț eu despre locul pe care îl va avea fiecare membru în PNL Argeș. Meritul personal și sprijinul colegilor va conta cel mai mult.

”Există răspundere politică pentru deciziile eronate ale celor care ocupă funcții de conducere”

  • Există planuri pentru înlăturarea așa numitei echipe a lui Adrian Miuțescu? Unii sunt temători. Au motive reale de îngrijorare?

În PNL, democrația este la ea acasă, dar vremea ”festivalurilor” a trecut odată cu fosta conducere centrală. Nu va fi spectacol. Nimeni nu este sancționat dacă își exprimă opiniile sau dacă pune în discuție probleme reale care se cer analizate și rezolvate. Pentru că membrii partidului, în totalitatea lor, de la președinte la cel mai tânăr, sunt cei care dau forța PNL.

Există însă răspundere politică pentru deciziile eronate ale celor care ocupă funcții de conducere, mai ales dacă au drept consecință eșecuri electorale în serie. Așa este normal într-o organizație democratică și, așa cum am spus, membrii PNL vor fi cei care vor evalua aceste lucruri, nu eu, nu presa.

Nimeni nu va fi înlăturat din PNL pentru activitatea sa politică, dar nu pot să vă spun cum vor cântări membrii de la Argeș răspunderea politică sau cine va fi ales în viitoarea conducere. Nu vreau să aduc în discuție acum cazurile eventuale de încălcare a Statutului, asta se cunoaște cel mai bine în fiecare organizație, dacă au fost astfel de situații vor fi analizate tot de membrii argeșeni, nu de altcineva.  

  •  Ce trebuie schimbat la organizația din Argeș din punctul dumneavoastră de vedere?

În primul rând, la nivelul actualei conduceri centrale a PNL există 100% voința de a sprijini organizația Argeș să meargă pe calea performanței electorale. Ce a fost aici până acum nu mai poate fi.  Și președintele PNL, Florin Cîțu, și ceilalți din conducerea centrală văd că Argeșul este între cele 2 – 3 județe cu potențialul de creștere cel mai mare pentru PNL. Asta este valabil pornind de la caracteristicile socio-economice ale județului, de la nivelul de dezvoltare, evoluția economică a zonei, nivelul de urbanizare etc. De aici pornim și de aceea PNL Argeș va primi tot sprijinul de care are nevoie.

Vor fi organizate alegeri în PNL Argeș în cursul anului 2022, cu siguranță. Forurile statutare ale PNL vor stabili un calendar. Și am încredere că liberalii argeșeni vor fi o singură echipă și vor face alegerea corectă pentru a se asigura ca PNL Argeș va fi condusă de oameni care au și experiența, și ambiția de a face aici performanță reală. Până atunci, PNL Argeș va avea conducere interimară. Un audit cred că se impune a fi făcut pentru a se cunoaște în detaliu situația. Este condiția minimă pentru a se putea stabili obiectivele. Pentru noua conducere vor urma doi ani grei, pentru că atât mai este până la primele alegeri din 2024. Aș spune că nu mai e de pierdut niciun moment, ci trebuie trecut la treabă de acum. Va trebui ca PNL Argeș să facă în 2 ani ceea ce alte organizații județene fac în 4.

O să vedeți însă că vom recăpăta încrederea argeșenilor. Pentru că noi venim cu soluții la problemele lor. Vom avea candidați foarte buni la primării, în toate localitățile din județ. PNL Argeș va avea un program consistent de guvernare locală. Vom explica electoratului că, după 30 de ani, o schimbare politică în acest județ este mai mult decât necesară.

„Nu coabităm cu PSD în Argeș, așa cum nu am dat cecuri în alb PSD la nivel național.”

  •  Având în vedere că organizația județeană a PSD este una dintre cele mai puternice din țară, va fi grea coabitarea cu aceasta? Să luăm în calcul că PSD Argeș are un număr impresionant de primari în tot județul.

Obiectivul PNL de a promova agenda politică liberală în județul Argeș nu se schimbă nici cu un milimetru. Nu coabităm cu PSD în Argeș, așa cum nu am dat cecuri în alb PSD la nivel național. Derapajele eventuale vor fi sancționate. La nivel central a fost formată o coaliție națională pentru că țara avea nevoie de o guvernare majoritară și de stabilitate într-un moment foarte dificil și pentru cetățeni și pentru economie. Dar PSD și PNL vor fi competitori pe scena politică, sunt partidele cu cel mai mare număr de aleși locali. La alegerile din 2024 este inevitabil să fie o competiție acerbă între aceste partide.

Referitor la ceea ce spuneți despre PSD în Argeș, matematic, aveți dreptate. Dar PSD a mai fost puternic și în alte județe și a pierdut apoi alegerile locale, iar lucrurile s-au schimbat în bine pentru electoratul din acele județe. Așa că situația de acum nu ne sperie. Din contră, ne motivează pentru a avea un scor foarte bun în Argeș la localele din 2024. Avem de construit România liberală pentru că așa vom avea cel mai înalt standard de viață pentru români.

  • Aflată la conducerea PNL Argeș, cum vedeți partidul la următoarele alegeri din 2024?

PNL va avea rezultate foarte bune la alegerile din 2024. Mă implic în efortul de reconstrucție al PNL Argeș din orice calitate. Însă, indiferent cine va fi la conducerea organizației în 2024, misiunea este doar una: PNL să devină cel mai puternic partid din Argeș. Pentru a putea asigura  victoria în toate cele patru scrutine și de a ajunge în topul celor mai puternice filiale PNL. În mai 2025 vom serba, la Florica, 150 de ani de la înființarea PNL și vă garantez că, după alegerile din 2024, PNL Argeș nu va mai fi pe locul de acum în ierarhia organizațiilor PNL, ci mult, mult mai sus, așa cum merită.

  

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.