Alina Gorghiu: ”Solicit Curții de Conturi să includă în planul de control pentru 2023 analiza situației proceselor pierdute definitiv de instituțiile publice. Autorii erorilor trebuie identificați pentru a plăti prejudiciile”

0

În cursul zilei de 30 decembrie a.c., senatoare PNL Alina-Ștefania Gorghiu a transmis o adresă președintelui Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, prin care i-a supus atenției propunerea ca instituția pe care o conduce să includă în planul de control pentru 2023 analiza situației proceselor pierdute definitiv de instituțiile publice, inclusiv a identificării autorilor erorilor stabilite prin sentințe judecătorești, în vederea recuperării de la aceștia a prejudiciilor reprezentând cheltuieli de judecată.

„În momentul de față există informații despre faptul că sunt instituții publice care în ultimii ani au pierdut un număr disproporționat de mare de procese în fața instanțelor de judecată. Ulterior, prin punerea în executare a deciziilor civile în favoarea celor care au acționat în justiție instituțiile respective, se plătesc sume importante de bani acordate pe cheltuieli de judecată.

Având în vedere această situație, vă supun atenției propunerea ca la nivelul Curții de Conturi să fie inclusă în planul de control pentru 2023 analiza situației proceselor pierdute definitiv de instituțiile publice. Autorii erorilor stabilite prin sentințe judecătorești trebuie identificați pentru a plăti prejudiciile care nu pot fi achitate la nesfârșit din bani publici.

Aceasta este soluția optimă pentru a impune abordarea responsabilă a activității profesionale în aceste instituții, dar și pentru a combate mentalitatea greșită potrivit căreia statul trebuie să plătească pentru erorile angajaților săi chiar dacă ele se repetă an după an.

Un exemplu în acest sens este reprezentat de Casa Județeană de Pensii Argeș care este implicată în ultimii ani într-un număr foarte mare de litigii cu pensionarii (de ordinul miilor!!) chiar prin comparație cu toate celelalte Case județene de pensii. Din 2019 și până în prezent, la nivel național, suma totală acordată pe cheltuieli de judecată în urma recalculării drepturilor de pensie prin punerea în executare a deciziei civile se ridică la circa 32,5 milioane de lei și, dintre acestea, numai în cazul Casei de Pensii Argeș suma totală este de aproape 7 milioane de lei.

Curtea de Conturi este instituția cea mai potrivită în a avea o privire de ansamblu asupra acestor aspecte în toate instituțiile de stat și a de integra informațiile obținute, de aceea am toată încrederea că un eventual pas în acest sens se va dovedi foarte important pentru ca activitatea instituțiilor să se desfășoare cu maximă responsabilitate.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata