Alina Gorghiu: Un subiect important pentru toți europenii, discutat azi la Consiliul JAI: protecție sporită pentru victimele infracțiunilor.

0
Alina Gorghiu: Un subiect important pentru toți europenii, discutat azi la Consiliul JAI: protecție sporită pentru victimele infracțiunilor.
Directiva europeană privind protecția și drepturile victimelor are nevoie de actualizare. Alături de miniștrii de justiție din Europa, am discutat 2 puncte cheie ale directivei: acordarea compensațiilor victimelor infracțiunilor și situația victimelor minore.
 Propunerea de articol care instituie obligația statului de a plăti în avans despăgubiri/compensații victimelor. Pentru toate statele membre protecția victimelor este prioritară, indiferent dacă sunt despăgubite de la stat (care va recupera ulterior suma de la agresor) sau direct de la agresor. Poziția noastră referitoare la acest articol este că, în orice proces, trebuie să se țină cont de specificul fiecărui stat. La nivel național, avem o procedură nouă, prin care victimele beneficiază prompt de un avans. Suma avansată de stat se va recupera ulterior de la agresor.
 Aplicarea modelului Barnahus pentru victimele minore. Credem că acest model NU trebuie să fie obligatoriu pentru toate statele. Statele trebuie să poată să își organizeze sistemele de justiție cum consideră mai bine pentru a proteja victimele minore ale infracțiunilor.
Barnahus presupune integrarea într-un singur spațiu a serviciilor de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime. În România, avem camere pentru audierea minorilor în aproape 30 de județe și multe astfel de spații sunt în curs de amenajare.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata