Amânarea ratelor vine cu costuri ascunse! Cât vor plăti în plus românii? Avertismentul specialiștilor!

Guvernul a anunțat recent că, românii care au dificultăți în a-și plăti ratele pot beneficia de amânarea lor. E una din măsurile discutate în coaliție pentru ca românii cu credite să nu își piarda casele. Specialiștii avertizează însă că măsura temporară vine cu costuri ascunse și că toți cei care amână plata ratelor ajung să plătească mai mult, din cauza comisioanelor percepute de bănci.

Avertismentul specialiștilor: „Rate cu 10-15% mai mari”

„10 luni de zile vei avea acest moratoriu, dar după aceea vei avea la plată toate aceste costuri suplimentare care se vor adăuga. Cu 10-15% vor fi mai mari ratele. Deci tu ai fugit de costuri mai mari, sau aceasta este motivaţia acum, dar vei da de ele peste câteva luni. Şi dacă ROBOR va fi în toamnă şi mai mare, atunci poate că ar fi bine să mai amâni. Deci, punct de vedere financiar, opinia este undeva la mijloc. Doar dacă îţi este foarte greu şi chiar ai nevoie de asta, se poate opta pentru amânare. Dar până să te duci şi să apelezi la această măsură care este una extremă şi nu este pe gratis, aş sta mult pe gânduri.

Deci, dacă această măsură va fi posibilă, este bine să apeleze la ea doar românii care într-adevăr sunt într-un impas financiar, şi nu ca să punem bani de-o parte. Sunt şi soluţii alternative: Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor din domeniul bancar care te poate sfătui pe gratis şi pe internet, şi banca te poate sfătui. Ceea ce pare foarte bine azi s-ar putea să se dovedească foarte negativ în viitor. Concluzia: nu aş spune că e un măr otrăvit. Dar fugi de un preţ mai mare, dar vei da peste 10 luni de un preţ şi mai mare, că se va adăuga la rate 10-15%.”, a explicat recent analistul economic Adrian Mitroi, la Antena 3.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.