Amenzi drastice pentru șoferii care fac acest lucru! Legea a fost adoptată!

0

Condusul sub influența alcoolului este aspru sancționat de legislația în vigoare în România, dar foarte mulți șoferi nu știu dacă este legal să bei apă sau cafea în timp ce se află la volan în trafic. Șoferii prinși băuți pe drumurile publice riscă să ajungă chiar în spatele gratiilor, dar Codul Rutier sancționează și momentele de neatenție.

CITEȘTE ȘI: VIDEO! INCREDIBIL CE SE ÎNTÂMPLĂ PE DRUMULUI EXPRES CRAIOVA-PITEȘTI! ANUNȚUL MOMENTULUI PENTRU TOȚI ȘOFERII!

Potrivit Codului Rutier, „constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”, prevede Art. 99 (13) din legea 195/2002.

Totodată, se sancționează și activitățile care îți pot distrage atenția de la drum.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancţiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic”, stabilește Art. 100 (10) din legea circulației.

Așadar, agentul rutier poate aplica amendă șoferilor care beau apă sau cafea în timp ce conduc. Pentru că în acel timp, conducătorul auto nu mai este atent la drum.

Cât este amenda dacă bei apă în timp ce conduci mașina

Deși este puțin probabil ca un conducător auto să fie sancționat pentru că bea apă sau cafea în timp ce conduce, asta nu înseamnă că nu e posibil ca, în anumite situații, poliția să țină cont și de acest aspect.

Astfel, conducătorul auto riscă:

  • 2 – 3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni), dacă nu ține mâna pe volan
  • 4 – 5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni), pentru că nu e atent la drum.

Ceea ce înseamnă, în primul caz, o amendă de 330 de lei sau 495 de lei. Iar în a doua situație, o sancțiune de 660 de lei sau 825 de lei.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata