AMR o zi cu Nicolescu la CJ!. Mâine expiră termenul acordat secretariatului CJ de către Instituția Prefectului!

Hârtiile așteptate de către Instituția Prefectului de la Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul Constantin Nicolescu au ajuns, marți, la Pitești. Este vorba despre documentele în care se regăsește și decizia definitivă dată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a admis recursul ANI ce-l plasează pe președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, în stare de conflict de interese. Ca urmare, activitatea lui Nicolescu la CJ ar trebui să înceteze imediat ce Prefectura primește din partea Secretariatului CJ Argeș, un referat. Fără acest document, Instituția Prefectului nu poate emite ordinul de încetare a mandatului înainte de termen. Marți, imediat după primirea actelor de la ANI, prefectul de Argeș, Cristian Soare, a trimis secretarului general al CJ Argeș, Viorica Răducanu, solicitarea privind întocmirea referatului, acordând și un termen de trei zile pentru emiterea acestui document. Acest termen expiră, conform calculelor, mâine, vineri, 21 februarie 2014.

Statutul Aleșilor Locali, calea procedurală aleasă

Este clar că în situația primarului și a președintelui de Consiliu Județean, noțiunea cu care se operează pentru părăsirea funcției este aceea de încetare a mandatului înainte de termen, statutul aleșilor locali prevăzând foarte clar care sunt situațiile de încetare. Printre aceste situații, este prevăzută incompatibilitatea, însă nu și conflictul de interese. Procedural, dacă am alege să mergem pe această reglementare, înainte de emiterea Ordinului, art. 16 pct 1 din Legea 393/2004 precizează că la baza acestui Ordin va sta Referatul întocmit de secretarul unității administrativ teritoriale”, a declarat, luni, prefectul de Argeș, Cristian Soare. Dacă referatul de la secretarul CJ va sosi la timp, adică mâine, reprezentantul Guvernului în teritoriu poate întocmi ordinul „de încetare a mandatului înainte de termen”. În cazul în care referatul întârzie, prefectul Cristian Soare va trebui să facă uz de toate mijloacele legale pentru a obține documentul respectiv și pentru a încheia partea sa din procedură, mingea rămânând, din acest punct, în curtea Guvernului care trebuie să fixeze data alegerilor parțiale anticipate.

 

 

 

Tămagă și Georgescu succesorii lui Nicolescu

 

Surse din PSD spun că s-ar fi găsit deja soluții pentru înlocuirea lui Constantin Nicolescu. Unul dintre candidații din pole-position ar fi actualul senator PSD, Constantin Tămagă. Acesta a fost și prefect al județului Argeș, la începutul anilor 2000, și este perceput ca un tip echilibrat și, ce este mai important, nu este văzut ca unul dintre „oamenii lui Nicolescu”. De aceea Tămagă ar putea fi o variantă câștigătoare și pentru președinția PSD Argeș, la un moment dat, mai spun aceleași surse. Un alt candidat cu șanse pentru președinția CJ Argeș este și primarul Mioveniului, Ion Georgescu. Problema cu edilul Georgescu este aceea că nu prea ar lăsa primăria pentru CJ. Totuși, la președinția PSD Argeș nu ar spune nu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.