Apele Române – semnal de alarmă! „Rezerva de apă este în scădere!”

0

Rezerva de apă din România este în scădere, iar Apele Române fac un apel la populație pentru a folosi rațional resursele de apă. În urma secetei din ultima perioadă volumele din principalele lacuri de acumulare au scăzut, dar, potrivit reprezentanților ANAR, în momentul de față stocurile sunt suficiente.

„Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață. În continuare, este nevoie să folosim rațional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii.  Echipele Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață. 

În principalele 40 de lacuri, avem disponibil astăzi un volum de apă de 3,3 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,62%, cu tendință de scădere față de perioada anterioară.  Având în vedere prognoza emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) cu privire la evoluția debitelor Dunării și a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secțiunea Baziaș vor ajunge până la valoarea de 2000 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) și cu un aport scăzut al debitele afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe tot sectorul din aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 73 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE”, avertizează Apele Române pe o rețea socială.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata