Argentina Culcuş vrea să ducă Mioveniul din nou în Cartea Recordurilor: “ Vrem să facem cel mai mare ou din lume”

De anul acesta, Mioveniul este cunoscut în toată lumea nu doar ca “Patria Daciei” ci şi prin prisma celei mai mari linguri din lemn omologată în Cartea Recordurilor. Iniţiativa realizării obiectului traditional de valoare planetară de acum îi aparţine Argentinei Culcuş, directoarea Centrului Cultural Mioveni, care spune că nu se va opri aici. Are deja idea unei noi tentative demne de Guinness Book: cel mai mare ou din lume!.

Debut de an în forţă la Mioveni. Oraşul a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lingură de lemn din lume. Ce înseamnă pentru comunitatea locală această realizare?
Înseamnă atragerea atenţiei asupra acestei comunităţi, la nivel mondial şi un punct de interes pentru cei care vizitează oraşul. Iată că cea mai mare lingură din lemn se află la Mioveni. Primul record în materie a fost acum 100 de ani în India, lingura respectivă avea 12 metri lungime. Noi ne-am propus o lingură de 16 metri, dar ne-am depăşit propriul record pentru că până la urmă lingura a ieşit de 17,70 metri lungime şi o grosime a căuşului de 1,5 metri.
Cui aparţine initiaţiva şi cine a realizat opera de artă?

Eu îmi doream să duc Mioveniul în Cartea Recordurilor şi nu ştiam cum… După ce meşterul Ion Rodoş, care este colaborator al Centrului Cultural Mioveni a venit să-mi spună anul trecut că a câştigat locul I pe ţară pentru cel mai bun meşter, cu o colecţie de linguri de lemn, am stat de vorbă cu dumnealui şi am zis hai să facem cea mai mare lingură din lume. Nu este numai o simplă lingură este un obiect de artă pentru că pe coada ei sunt gravate motive tradiţionale româneşti: flori şi cruci, care simbolizează, pe de-o parte, faptul că Mioveni are o populaţie majoritară ortodoxă, iar florile simbolizează tinereţea oraşului. În vârful cozii a fost inscripţionată şi sigla oraşului Mioveni. Aşa că dacă cineva o să ne-o fure o s-o putem găsi repede.
Unde va fi păstrat obiectul de artă?
Până la sfârşitul verii lingura va rămâne în acelaşi loc, respectiv în faţa Centrului Cultural, sediul vechi, pentru ca ea să fie tratată de meşterul Ion Rodoş, după care ne vom gândi unde ar fi cel mai bine să fie expusă. Prima noastră idee a fost ca ea să fie dusă lângă Muzeul Etnografic “Constantin Năstase”, care se află în Cula Racoviţa, pentru că înăuntru nu o să încapă, este mai înaltă decât muzeul.
Mai aveţi şi alte initiative demne de Cartea Recordurilor?
Da, numai că nu sunt foarte hotărâtă dacă să mergem pe obiecte tradiţionale. O variantă ar fi să facem cu cei de la Penitenciarul Colibaşi cel mai mare ou din lume, care va fi pictat şi care la fel va fi un obiect de valoare pentru comunitatea noastră.
Ce alte evenimente culturale majore vor mai avea loc în Mioveni anul acesta?
Ne vom derula toate festivalurile care sunt deja cunoscute şi au tradiţie, cum ar fi Festivalul pentru Copii Ludicus, Festivalul Naţional de Folk, Zilele Oraşului, care vor avea loc anul acesta pe 29 iunie de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Totodată, vrem să venim cu proiecte mai îndrăzneţe  cum ar fi festivalul internațional de folclor pentru copii şi multe alte suprize pe care o să le anunţăm la vremea respectivă, pentru că dorim ca o parte din activităţile noastre să le derulăm cu finanţare europeană. Spre exemplu, acum lucrez la nişte proiecte pe fonduri norvegiene.
V-aţi mutat şi în casă nouă chiar la debutul lui 2014. Cum este în noul sediu de 1,8 milioane de euro?
Aşa este Consiliul Local a făcut o investiţie destul de importantă pentru copii din oraş pentru ca ei să-şi desfășoare toate cursurile culturale în condiţii cât mai bune. Iară că Mioveniul are această nouă instituţie: Centrul Cultural- Educativ, o clădire multifuncţională cu 12 săli de curs, sală de spectacole, cu o capacitate de 200 de locuri, sală de conferinţe, birouri pentru personal, o clădire foarte modernă, care, repet, va fi pusă la dispoziţie copiilor şi a tinerilor din oraş.
Câşi copii sunt angrenaţi în momentul de faţă în activităţile Centrului Cultural Educativ?
La cursurile Centrului Cultural sunt înscrişi deja 600 de copii, plus încă 250 ai Clubului Elevilor. Deci, aproape 1000 de copii sunt beneficiarii acestui nou centru.
Putem vorbi în viitorul apropiat şi de o Academie a Tinerelor Vedete?
Nu este o idee rea, o să luăm în calcul şi această inițiativă. Încercăm să găsim proiecte cât mai noi, cât mai interesante ,de care  comunitatea locală să fie mândră. 

Argentina Cucuş: “Mioveniul este un oraş cu două distincţii europene: o diplomă de onoare, un steag al Europei, care a fost obţinut anul trecut, şi iată că anul acesta a început cu un record mondial.”
http://www.youtube.com/watch?v=-NAiFzjnXT8

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.