Argeș: Cămătărie, trafic de minori și proxenetism! Percheziții de amploare!

0

Argeș: Cămătărie, trafic de minori și proxenetism! Percheziții de amploare!

La data de 29.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul IGPR, efectuează 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori și proxenetism.

CITEȘTE ȘI: ARGEȘ: „M-A LUAT DE GÂT, MI-A DAT DOUĂ PALME! AM CREZUT CĂ O SĂ MOR!” DECLARAȚII HALUCINANTE ALE COPILULUI BĂTUT DE PROFESOARĂ!

S-a reținut că, în cursul anului 2019, pe raza județelor Dâmbovița și Argeș   s-a  constituit un grup infracțional organizat pe baza unor relaţii de familie,  (tatăl în calitate  de lider și cei șase fii) la care au aderat ulterior și alte persoane,  care a acționat în mod coordonat până în cursul lunii septembrie 2023 în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă, șantaj și trafic de persoane.

Din cercetările efectuate a rezultat că membrii grupului infracțional au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care au perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50 %, iar pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, au recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de  violență fizică .

În scopul creării unei aparente surse legale de venituri , membrii grupului administrează o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt recrutând  victimele din rândul celor care au viciul practicării jocurilor de noroc. Acestora le-au dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari pe care  nu au mai avut posibilitatea să le  achite la termenele convenite,  situație în care li s-a impus prestarea  unor activități ilicite pentru  răscumpărarea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare  ,,pe caiet”,  li se cereau sume mult mai mari decât costurile reale astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora erau constrânși  sa se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă. Totodată, membrii grupării au recrutat din rândul comunității, persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate (situație materială precară, incapacitatea de plată a  datoriilor acumulate, lipsa educației precum și existența unor vicii și afecțiuni psihice) pe care le-au  transportat în Austria și  Germania , le-au adăpostit  în apartamente închiriate  și folosind diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, agresiuni fizice, intimidări, amenințări și supunerea la abuzuri sexuale), le-au exploatat prin ținerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea prostituției, cerșetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula  apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar și la comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune în dauna unor persoane juridice germane ( în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto).

Până în prezent au fost identificate   27 de persoane traficate  în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea  minore  în intervalul de timp în care au fost exploatate, precum  și o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani la data recrutării, care a fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului. Acesta a  profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de  lipsa de maturitate specifică vârstei  și în perioada  2021 – septembrie 2023, a transportat-o pe minoră,  în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde prin constrângere fizică și psihică a exploatat-o sexual, obligând-o la practicarea prostituției în folosul său.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. În cauză se  cooperează cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Germania prin intermediul Birourilor de Legătură al Atașatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofițerilor de legătură ai BKA la București.

De asemenea în vederea completării și obținerii de material probatoriu necesar în cauză D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a transmis două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente.
La acțiune participă și  polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești. Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata