Argeș. Primar demis de ANI, salvat de CCR! Decizie definitivă!

0

Maria Florin, fostul primar al comunei Uda, a scăpat de o condamnare în dosarul în care a fost acuzat că a încasat ilegal peste 600.000 lei din fonduri europene, după ce judecătorii Tribunalului Argeș au aplicat decizia Curții Constituționale privind prescripția faptelor, iar judecătorii de la Curtea de Apel au menținut sentința. Magistrații au decis încetarea procesului penal împotriva fostului edil, dat fiind faptul că faptele s-au petrecut în perioada 2010-2012, când acesta era președinte al Asociației Zoo-Vegetale Uda.

CITEȘTE ȘI: ARGEȘ: DOUĂ CASE DISTRUSE DE FLĂCĂRI! INCENDIU DEVASTATOR! VIDEO!

Mai mult, instanța a respins cererea procurorilor DNA de a repune procesul pe rol și continuarea acestuia fără a lua în considerare decizia CCR mai sus menționată. În schimb, Maria Florin este obligat să plătească despăgubiri de peste 330.000 lei pentru acoperirea prejudiciului.

„Cu unanimitate, în urma soluţionării conflictului de divergenţă: În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de MINISTERUL PUBLIC- PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎCCJ- DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – S.T. PITEŞTI împotriva sentinţei penale nr. 101 din 24 Martie 2023, pronunţată de Tribunalul Argeş, în dosarul nr. 3673/109/2019. În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de de inculpatul MARIA FLORIN, împotriva sentinţei penale nr. 101 din 24 Martie 2023, pronunţată de Tribunalul Argeş, în dosarul nr. 3673/109/2019. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă apelantul – inculpat la 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, celelalte cheltuieli judiciare avansate de stat rămânând în sarcina statului, potrivit dispoziţiilor prevăzute de art. 275 alin3. Cod procedură penală. În baza art. 275 alin. 6 Cod de procedură penală, onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu în sumă de 236 lei se avansează din fondul Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi, 23 ianuarie 2024 la Curtea de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, în condiţiile art. 405 alin. 1 Cod de procedură penală” se arată în decizia instanței.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA

Procuroii DNA susțin că în perioada 2010-2012, inculpatul Maria Florin a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații anexă, declarații de eligibilitate, contract de concesiune a unei suprafețe de 612 ha, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plată unică pe suprafață.

În realitate, asociația respectivă nu a utilizat terenurile, pășuni comunale, pentru care prin cererile depuse la A.P.I.A. a solicitat sprijin financiar pe suprafață, întrucât asociația nu deținea animale, pășunile fiind utilizate, în realitate, de locuitorii comunei deținători de animale.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 610.907 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Maria Florin.

Și-a pierdut funcția de primar după trei ani

Dosarul fondurilor luate ilegal de către Maria Florin nu a fost singurul cu care a fost nevoit să se confrunte în scurtul său mandat. În 2015, fostul edil a fost suspendat din funcție de prefectul de la acea vreme după ce a fost găsit în incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. ANI îl declarase incompatibil, pentru că, în timpul exercitării mandatului de primar, el a deţinut şi calitatea de administrator la o firmă a familiei, dar şi pe cea de comerciant, pe persoană fizică, fapt sancţionat prin lege. Cu toate că a intentat recurs la decizia magistraților de la Curtea de Apel Pitești, judecătorii ICCJ au decis să îl respingă, iar astfel Maria Florin a fost forțat să pună punct carierei administrative.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata