Argeșean lăsat fără bani de doi vâlceni! Întâmplaore halucinantă!

0

Sub povestea unei întâmplări neobișnuite, doi bărbați din județul Vâlcea au reușit să păcălească o persoană din municipiul Curtea de Argeș să cumpere bijuterii din metal comun la preț de bijuterii din metale prețioase. Cei în cauză au fost identificați și reținuți de polițiști, iar prejudiciul a fost recuperat.

Perioada sărbătorilor de iarnă implică riscuri de a cădea victime ale înșelăciunilor (Accidentul, Pomana, coletul, pretinși furnizori de utilități, etc.). Polițiștii argeșeni vă transmit sfaturi pentru ca în această perioadă să nu cădeți victimă a infracțiunilor contra patrimoniului.

În ziua de 24 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au continuat cercetările într-o cauză penală aflată sub supravegherea Parcehtului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, și au reținut doi bărbați, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Din cercetări, s-a stabilit că în ziua de 14 octombrie a.c., doi bărbați, de 44 de ani, din municipiul Râmnicu-Vâlcea, județul Vâlcea, respectiv de 44 de ani, din comuna Vlădești, județul Vâlcea, ar fi indus în eroare un bărbat de 70 de ani, din Curtea de Argeș, cu privire la cumpărarea unui ghiul și a unui lanț din metal comun, prezentându-le ca fiind bijuterii din aur.

Cei în cauză au obținut, în acest fel, suma de 2.000 de lei.

În ziua de 24 noiembrie a.c., pentru administrarea probatoriului, au fost efectuate două percheziții domiciliare, la locuințele celor bănuiți, ocazia cu care polițiștii au descoperit și ridicat sume de bani, precum și bijuteri din metal comun, similare cu cele utilizate la săvârșirea faptei ce face obiectul cercetărilor.

După administrarea probatoriului, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 25 noiembrie, să fie prezentați în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș cu propunerea de luare a unei alte măsuri preventive.

Recomandările polițiștilor:

1. Referitor la ÎNȘELĂCIUNI PRIN NESOCOTIREA ÎNCREDERII SAU PRIN ÎNSUȘIREA PE NEDREPT, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

– Folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).

– Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele înainte de a fi oferite orice sume de bani ori produse, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.

– Purtați discuții referitor la permiterea accesului în gospodărie al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea de orice plăți sau acțiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință.

– Amintim că bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă descrierii, fapt pentru care vă sfătuim să declinați asemenea oferte.

– Amintim și o altă metodă de înșelăciune – solicitarea de a schimba bancnote cu valoare mare, după care solicitantul se răzgândește și cere înapoi bancnota inițială, după ce, în prealabil, a sustras o parte din banii schimbați.

2. Referitor la ÎNȘELĂCIUNI ȘI FURTURI COMISE ÎN ZONE COMERCIALE AGLOMERATE, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

– Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani sau obiecte cu o valoare materială însemnată (bijuterii, bunuri electronice, etc.);

– Purtați portofelul sau geanta cu acte și bani, în buzunare interioare ale vestimentației, respectiv în față, la vedere, niciodată deasupra cumpărăturilor, sau în coşul de cumpărături.

– Feriţi-vă de priviri indiscrete când faceţi plata şi nu scoateţi toată suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie pentru a plăti.

– Atenție sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăți sau retragerea de numerar din bancomate.

– Evitaţi pe cât posibil să vă înghesuiți sau să fiți înghesuiți în zone comerciale, pieţe, bazaruri, gări – autogări, magazine, mijloace de transport etc., atât în înțelesul actualei situații epidemiologice, precum și în înțelesul evitării victimizării.

– Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; (supermarketurile şi hipermarketurile nu oferă promoții sau cadouri decât în interiorul magazinelor! Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor din magazin și de pe site-urile de pe internet, nicidecum în parcările acestora). Bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor!

– Acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior; nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere; atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor.

– Nu ezitaţi să sesizați polițiștii atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni!

3. Referitor la COMERȚUL ON-LINE, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

– Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, sau produsul, nu este unul fals;

– Bunurile sau serviciile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;

– Nu cumpărați produse oferite prin email (poștă electronică) nesolicitate;

– Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.

Semnale de alarmă la ,,ofertele” ce ar trebui să vă trezească suspiciuni:

– sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar așa și este!”)
– de regulă se solicită răspunsul urgent;
– mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate;
– expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului.

În contextul comerțului on-line, atenționăm despre metodele utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.
Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului/calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte și metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata