Atenție părinți! Cum se transmite hepatita misterioasă și cum ne protejăm copiii? Anunțul medicilor!

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit recent despre cazurile de hepatită cu cauze necunoscute, care au apărut inclusiv în România, despre cum se transmite, la ce trebuie să fim atenți și cum ne protejăm copiii.

„Până în momentul de față, informațiile pe care le avem din presa și literatura medicală apărută în acest sens, fără îndoială puține la număr, studiul cel mai elocvent este realizat în Regatul Unit pe un lot de aproximativ 40 de copii diagnosticați, la care s-a evidențiat cu o probabilitate de peste 70%, un adenovirus, așa numita tulpină F41.

De regulă adenovirusurile determină manifestări de căi respiratorii superioare, și nu manifestări de ordin hepatic. Este însă posibil, așa cum se întâmplă de exemplu cu virusul varicelei, care poate da o hepatită, cu virusul mononucleozei infecțioase, care poate da o hepatită, fără a include virusurile clasice hepatitice, tot așa, o tulpină de adenovirus, la un moment dat, poate determina cu precădere o agresiune hepatică. O afectare hepatică, chiar dacă apare, ca și complicație într-o boală virală, procentul se situează undeva la 3-4%. Ori procentul de 10% este un procent care ne face pe noi să fim extrem de atenți la evoluția dinamicii acestui virus.”, a declarat recent medicul Carmen Dorobăț.

De asemenea, medicul Dorobăț a precizat că experiența pandemiei i-a învățat pe medicii infecționiști că trebuie să fie extrem de prudenți în momentul în care fac o comunicare.

„Numărul de cazuri la nivelul mapamondului este încă mic, dar faptul că a apărut într-un interval de timp scurt, în areale geografice care se află la distanță mare, vorbim de continente, America de Nord, Europa – Regatul Unit și Asia, în Japonia, înseamnă că este un virus care se transmite foarte ușor și calea cea mai la îndemână pentru transmitere ușoară este calea respiratorie, care de altfel este și cale specifică pentru adenovirus.”, a mai declarat medicul.

În contextul în care activitatea școlară va fi reluată de săptămâna viitoare, medicul infecționist a venit și cu câteva sfaturi pentru părinți.

„Părinții trebuie să fie atenți în momentul în care copilul poate prezenta simptome premergătoare ale unei eventuale afectări hepatice și să nu îl ducă în colectivitate. Adică în momentul în care copilul merge la grădiniță sau la școală să îl ducem cu inima deschisă căci atâta vreme cât știm că în zona respectivă nu există copii bolnavi.

Când apar manifestările digestive, dacă altă dată poate li se administra un anumit medicament, este bine ca acum să îi facem niște analize. Copilul somnolent, care nu are chef de joacă, trebuie dus la analize, cu atât mai mult dacă apare icterul. Sunt o serie de semne, care dacă apar pot ridica semne de întrebare, nu neapărat să pună diagnosticul, dar pot ridica semne de întrebare. Și atunci este bine să mergem să investigăm copilul.”, a mai precizat medicul Carmen Dorobăț.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.