Atenție șoferi! Amenzi draconice daca faceți asta!

0

Șoferii ar putea să fie amendați drastic dacă staționează cu motorul pornit. De exemplu, în Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot primi amenzi de la 20 până la 750 de euro. Ideea ar putea ajunge să fie aplicată şi în România, acolo unde şoferii prinşi că staționează cu motorul pornit vor fi amendați, potrivit unui proiect de lege care va ajunge în perioada următoare în Parlament unde va fi dezbătut și votat. Demersul, menit să reducă poluarea în zonele aglomerate, a pornit de la de la o inițiativă civică dezvoltată în București.

CITEȘTE ȘI: MICROBUZ PLIN CU CĂLĂTORI IMPLICAT ÎNTR-UN GRAV ACCIDENT! ȘAPTE PERSOANE GRAV RĂNITE!

Mai exact, în primăvara lui 2023 asociaţia Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost la școlile vizate prin proiect.

Campania a dus în final la redactarea unei legi naționale. Această lege va putea modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit.

Astfel, în cazul în care legea va fi adoptată, cei care o încalcă primesc la prima abatere avertisment, iar apoi amendă, care va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei.

Cu sau fără lege, potrivit specialiștilor, staționarea în trafic cu motorul mașinii pornit poate avea mai multe consecințe negative, printre care

  • Consum redus de combustibil: Motorul mașinii consumă combustibil și emite poluanți chiar și atunci când staționează în modul ralanti. Oprimând motorul, economisiți combustibil și reduceți emisiile de gaze cu efect de seră și alte substanțe poluante.
  • Prezervarea mediului înconjurător: Oprirea motorului atunci când stai în trafic contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului. Emisiile poluante provenite de la vehicule sunt un factor major în poluarea aerului. Oprirea motoarelor în situații de staționare poate ajuta la ameliorarea acestei probleme.
  • Reducerea zgomotului: Staționarea cu motorul pornit poate contribui la nivelul zgomotului ambiental. Oprirea motorului atunci când nu este necesar poate contribui la un mediu mai liniștit, cu impact pozitiv asupra calității vieții în zonele urbane.
  • Prevenirea supraîncălzirii motorului: În trafic dens sau în situații de staționare prelungită, motorul poate ajunge la temperaturi ridicate, ceea ce poate afecta componentele sale și duce la deteriorări pe termen lung. Oprirea motorului în astfel de situații poate ajuta la menținerea unei temperaturi optime.
  • Economie de energie: Oprirea motorului în situații de staționare prelungită poate contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de carbon, având un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, notează alba24.ro

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata