Atenție șoferi! Dacă faceți asta, riscați amenzi uriașe!

0

Șoferii riscă noi amenzi după ce noul Cod Rutier a intrat în vigoare dacă nu se asigură de anumite aspecte înainte să plece la drum! Ordonanța de Guvern 195/2002, ce reglementează circulația pe drumurile publice s-a modificat în sensul în care se dau amenzi, de acum înainte, pentru cei care conduc autovehicule murdare. La acest capitol intră și geamurile laterale ale mașinilor, precum și parbrizul sau luneta. Astfel, conform noilor reglementări, se consideră un geam murdar, unul care „restrânge sau chiar le estompează vizibilitatea” șoferului.

Care este obligația șoferilor

De acum, potrivit legii, șoferii au obligația de a „menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.

CITEȘTE ȘI: PITEȘTI. DISPARE „LALEAUA GALBENĂ” DIN PIAȚA VASILE MILEA! CU CE VA FI ÎNLOCUITĂ?

Amenzile pentru circularea cu autoturismul murdar sunt prevăzute în clasa a III-a de sancţiuni, și pot fi cuprinse între 870  de lei și 1.160 de lei. Polițiștii susțin că în această categorie se încadrează și șoferii care nu își curăță geamurile de zăpadă sau de gheață, în anotimpul rece.

Plăcuțele de înmatriculare murdare atrag amendă

De asemenea, Codul Rutier mai prevede că un șofer este pasibil de amendă și dacă circulă cu numerele de înmatriculare murdare. Acest fapt constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni.

„Conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare”, se specifică în Codul Rutier.

Cât este amenda pentru plăcuțe de înmatriculare murdare

Amenda pentru astfel de situații este și ea una mare, fiind cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei. Pe de altă parte, sindicatele din Poliția Română anunță că aplicarea amenzii contravenționale, în cazul șoferilor care circulă cu mașina murdară, rămâne la latitudinea agentului de poliție.

„Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz. De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare”, a spus Cosmin Andreica, reprezentant Europol.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata