Atenție șoferi! Schimbări în Codul Rutiet! Apar noi marcaje!

0

Șoferii vor întâlni în curând un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor. Cei care nu îl respectă riscă amenzi consistente şi suspendarea permisului pentru 30 de zile. Noul marcaj se numește Bike box și a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Bicicliștii se vor încadra astfel într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista pentru bicicliști. Autoritățile române s-au inspirat pentru marcaj după modelul altor mari orașe din Germania sau Austria.

Marcajul vizează o zonă delimitată sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație. Bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor și vor continua pe pista dedicată lor. Însă în București sunt doar circa 30 de kilometri de astfel de piste.

Noul marcaj a fost introdus în codul rutier, iar măsura a fost deja implementată sub formă de proiect pilot, în urmă cu un an. Șoferii care vor încălca semnul bike box riscă amenzi de până la 750 de lei dar și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata