Atenție șoferi! Sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video! Află de când!

Potrivit specialiștilor, România rămâne pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. Numai anul trecut, aproape 1.800 de oameni și-au pierdut viețile pe șosele, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de media Uniunii. De aceea, Guvernul vrea ca până în 2030 să introducă un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video, dar și un rating de siguranță pentru șosele.

Potrivit „Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2022-2030”, România își propune să reducă la jumătate numărul persoanelor decedate sau rănite grav în accidente până în 2030. În următorii opt ani, Guvernul va introduce un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video, 1.000 de limitatoare pentru viteză, dar și un rating de siguranță pentru șosele, adică acel mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc. Până cel târziu în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson. Apoi datele respective vor fi actualizate cel puţin o dată la 5 ani.

Numai în 2021, în România au murit 93 de persoane la un milion de locuitori în astfel de accidente, cu 8 mai mult decât în 2020. Cele mai multe dintre ele au loc pe drumurile naționale și doar 40 în mediul urban. În acest clasament, România este urmată de Bulgaria cu 81 de morți la un milion de locuitori, apoi de Letonia și Croația. La polul opus sunt Norvegia, Malta și Suedia, cu mai puțin de 20 de morți fiecare.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.