Beneficiile jocurilor tip puzzle la bebeluși si copii

0

Așa cum bine știm, joaca are un rol esențial în procesul de dezvoltare al copiilor. Puzzle-ul, pe lângă faptul că este o modalitate de relaxare, este si un joc foarte potrivit pentru stimularea creierului. Desigur, trebuie să ții cont de vârsta copilului tău pentru a-i cumpăra puzzle-ul potrivit sau jucării magnetice. Dacă este prea simplu, cel mic se va plictisi repede pentru că nu îi oferă provocări. Dacă este prea dificil, îl va face să își piardă răbdarea și va renunța.

Iată care sunt beneficiile acestui joc minunat:

Coordonarea

Rezolvarea puzzle-urilor presupune solicitarea mușchilor mâinilor și degetelor, astfel dezvoltând dexteritatea și abilitățile motorii fine. Coordonarea mână-ochi este, de asemenea, îmbunătățită pentru că odată ce ochiul a identificat puzzle-ul, creierul își va imagina rezultatul final, iar mâinile vor asambla corespunzător piesele.

Gândirea strategică

Analizând și privind piesele unui joc de puzzle din unghiuri diferite, copilul acordă atenție mai multor factori: formă, dimensiune, imagine de ansamblu, modalitatea de asamblare. Astfel, el este provocat să ia decizii dificile, ceea ce determină dezvoltarea gândirii strategice care îi va fi de folos în alegerea soluțiilor potrivite în rezolvarea sarcinilor.

Independența

Odată ce este antrenat în joc, copilul se va regăsi în situația de a fi nevoit să ia o decizie fără să apeleze la ajutorul unui adult. Acest lucru îi va crește stima de sine, îl va face să capete încredere în propriile forțe și, mai târziu, va lua cu ușurință propriile decizii.

Concentrarea

Pentru a termina un puzzle, copilul învață să acorde suficient de multă atenție, să fie concentrat și angrenat în procesul de joc.

Extinderea orizonturilor

Imaginile unui puzzle sunt, de foarte multe ori, poze ale unor atracții turistice, ale unor orașe sau animale. Astfel, el devine curios să afle cât mai multe lucruri despre acestea. Îi poți spune copilului o mulțime de lucruri utile în funcție de imaginea pe care o asamblează, ceea ce va conduce la acumularea de noi cunoștințe, îmbogățirea vocabularului și poate chiar pasiuni noi.

Dezvoltarea memoriei și a gândirii logice

Atunci când copilul se străduiește în mod repetat să potrivească piesele de puzzle, își dezvoltă gândirea logică. Văzând că o piesă nu se potrivește, o lasă deoparte, dar atunci când va găsi celelalte piese potrivite, își va aminti de ea.

Perseverența

Spre deosebire de alte jocuri, în jocul de puzzle nu există alte soluții în afară de găsirea și unirea pieselor potrivite. Acest lucru îi va dezvolta copilului tău perseverența, răbdarea, logica și rezistența la frustrare. Toate acestea îi vor fi de mare ajutor pe parcursul vieții de câte ori va fi nevoit să găsească o rezolvare a unei probleme.

Abilitățile sociale

La un joc de puzzle pot participa mai multe persoane, ca de exemplu părinții sau prieteni ai copiilor. Astfel, cei mici interacționează cu ceilalți, învățând ce înseamnă jocul în echipă, cum să asculte sfaturile celorlalți sau cum să comunice pentru a duce la bun sfârșit asamblarea puzzle-ului.

Există o gamă variată de puzzle pentru bebeluși din care poți alege și să faci din această activitate un mod plăcut de a-ți petrece timpul împreună cu copilul tău, aducându-i un aport educațional considerabil.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata