Boboteaza! Tradiții și superstiții pentru a fi ferit de rele! Ce putere are Agheasma Mare?

0

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului. În această zi, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în agheazmă vor fi feriţi de rele şi de boli. Se spune că de Bobotează apele se sfințesc și capătă puteri miraculoase, însă în această zi nu trebuie să te speli pe cap sau să speli haine pentru că „se spurcă apele”.

Bătrânii spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul. Cu apa sfinţită în ziua de Bobotează oamenii îşi stropesc casele şi animalele, iar restul de agheasmă o păstrează în sticle, pentru diverse leacuri.

Pe lângă caracterul spiritual, Boboteaza este considerată şi o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin apa sfinţită. Dar dincolo de obiceiurile creştine din această zi, în tradiţia românească există unele ritualuri păgâne de purificare și alungare a spiritelor rele din gospodării şi animale.

Mai mult, bătrânii spun că în ziua Botezului Domnului nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele. De asemenea, în popor se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.

Ce putere are Agheasma Mare?

După tradiție, vom gusta de opt ori din această apă sfințită. Cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală.

Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Agheasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare, nu este mai important decât hrana cea spirituală.

Din rugăciunile rostite de preot aflăm că agheasma ne aduce vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti. Apa sfințită la Bobotează ne dă putere să biruim ispitele, să ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu, izvorul sfințeniei și al iubirii. Fiecare creștin trebuie să aibă în casă un vas cu Aghiasmă Mare, să-l țină la loc curat, să guste cu evlavie din ea în zilele de post, în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata