Boli cauzate de stres! Ce putem face pentru a le învinge!

0

Stresul este considerat de majoritatea oamenilor un inamic care nu poate fi înfrant. În mulțimea de evenimente al vieții cotidiene este greu să te ferești de stres. Drumul zilnic la slujbă, cu mașina printr-un trafic infernal este un motiv de stres. Relațiile cu familia, colegii, situația financiară sau cea de sănătate, nemulțumirea de sine și multe altele sunt generatoare de stres. Chiar dacă nu avem motive ieșite din comun pentru a fi stresați, această încordare zilnică va determina organismul să ne trimită, la un moment dat, un semnal de alarmă.

Când suntem stresați putem resimți simptome fiziologice precum: Greata, dureri de cap, dureri in piept, senzatie de sufocare, ameteli, palpitatii, constipatie sau diaree.

Stresul poate fi urmat si de tulburari cognitive si emotionale ca: Iritabilitate, anxietate, depresie, tulburari de memorie si concentrare, furie.

Tulburarile de somn, de apetit, disfunctiile sexuale si izolarea fac si ele parte din cortegiul nedorit de simptome ale stresului prelungit.

Tratament și terapie

Stresul in sine nu este o boala, ci un raspuns al organismului la situatiile cu care ne confruntam. Insa stresul poate provoca nenumarate boli, de la cele cardiovasculare, pana la cele digestive sau osteoarticulare. Stresul afecteaza sistemul reproducator si cel imunitar. Este preferabil sa adoptam strategii pentru prevenirea lui, pentru ca, in cazul in care s-a cronicizat medicul este cel care va stabili tratamentul si terapia adecvata.

Stresul se poate preveni printr-un stil de viata sanatos, din care sa faca parte alimentatia echilibrata, somnul suficient si exercitiile fizice. Perioadele de suprasolicitare trebuie sa fie alternate cu perioade de odihna si relaxare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata