Bolile care te lasă fără permis de conducere din 2023!

0

Mulți șoferi din România trebuie să renunțe la permis, din cauza afecțiunilor medicale. Scleroza multiplă, boala Parkinson și Alzheimer, epilepsia, vertijul, bolile de inimă, sau diabetul sunt doar câteva dintre bolile din cauza cărora românii nu vor mai beneficia de permis, din 2023.

O nouă examinare medicală a fost introdusă pentru șoferii profesioniști prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 1428/2019. În cazul acestora, examenul de pneumologie are menirea să depisteze apneea de somn.

Boli ce te pot lăsa fără permisul de conducere

Afecțiunile vederii

Persoanele care au probleme cu vederea nu pot obține sau reînnoi permisul de conducere. Conform legislației în vigoare, cei care solicită un permis auto trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice.

Handicapul locomotor

Toți conducătorii auto care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permisul.

Afecțiunile cardiovasculare

Permisul nu poate fi obținut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau suferinde de angină pectorală de repaus ori emoție. Se poate retrage dreptul de a conduce o mașină și persoanelor care suferă de tensiune arterială sau infarct miocardic.

Diabetul zaharat

Nu pot obține permisul auto și nici nu îl pot reînnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Bolnavii de diabet zaharat aflați sub tratament medicamentos pot obține permisul numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice, scrie newmoney.ro.

Afecțiunile neurologice

Persoanele care prezintă afecțiuni neurologice grave, precum epilepsia, nu pot obține sau reînnoi permise de conducere. Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de consitență constituie un pericol real si grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un automobil.

Afecțiunile psihice

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile acelor conducători auto care prezintă următoarele afecțiuni:  probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate; retard psihic sever; tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale.

Afecțiunile renale

Pentru candidații și conducătorii auto din aceasta grupă, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Dependența de alcool, droguri și medicamente

În acest caz, permisul de conducere poate fi anulat la solicitarea medicilor care au constat că persoanele în cauză nu sunt apte pentru șofat.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata