Când expiră cardul de sănătate? Ce trebuie să facem obligatoriu?

0

La 1 septembrie 2015, cardurile de sănătate au fost introduse la nivel național ca măsură obligatorie pentru furnizarea tuturor serviciilor medicale din România. Cu toate astea, 7 ani mai târziu, nu toți posesorii știu când expiră cardul de sănătate și ce trebuie să facă în acest caz.

În 2020, Guvernul a făcut mai multe modificări legislative cu privire la funcționalitatea și valabilitatea cardului de sănătate. Prin HG 483/2020 perioada de valabilitate a cardului de sănătate a fost prelungită, chiar dacă acesta este expirat. Concret, dacă un posesor constată că acesta expiră în 2022, cardul de sănătate va putea fi folosit încă 7 ani de la data expirării.

„La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.”, se specifică în HG 483/2020.

Ministerul Sănătății a mai precizat și că pentru românii care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la 14 ani.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata