Caravana Aro, din Tanzania până în Zambia

Anghel Calangiu, un muscelean din Valea Mare Pravăţ, a rămas un om al locurilor natale, chiar dacă serviciul l-a purtat în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Nici nu bănuia, pe când era elev al Şcolii Profesionale IMS, că va străbate mii de kilometri, dintr-o parte în cealaltă a globului pământesc. Tanzania, Zambia, Filipine, Germania, Canada, Malta, Taiwan sunt ţările în care Gogu Calangiu, cum îl ştiu apropiaţii, a lăsat ani din viaţă, cât timp a fost angajatul Uzinei ARO. Experienţa trăită pe pământ african, unde, timp de aproape doi ani, musceleanul a asigurat asistenţa tehnică autoturismelor fabricate la Câmpulung, livrate Zambiei, ne-a fost împărtăşită şi nouă.
Poliţiştii din Zambia erau şcolarizaţi la Câmpulung
În anii 1978-1979, Uzina Aro a încheiat un contract cu Zambia, pentru livrarea a 836 de autoturisme. De fapt, 837, pentru că una a fost pentru preşedintele statului, Kenneth Kaunda, la a cărei predare, în Zambia, a luat parte şi musceleanul nostru. Din această ţară africană au venit la ARO, la şcolarizare, angajaţi ai Poliţiei zambiene şi ai guvernului ţării respective. Au fost două echipe, sosite în perioade diferite, de a căror pregătire s-a ocupat Gogu Calangiu, împreună cu Gică Ozoiu, şef fiind inginerul Gheorghe Banzea. „I-am învăţat tot ce se putea, am demontat maşini, i-am dus prin fiecare secţie… cât am putut să-i pregătim într-o lună”, ne-a povestit acesta. Muscelenii însărcinaţi cu această misiune s-au ocupat de tot ceea ce a presupus şederea africanilor în Câmpulung: îi duceau şi-i luau de la hotel, îi însoţeau la masă, îi instruiau, în sensul că le arătau diferite operaţiuni de lucru, etc. Zambienii au venit în Muscel pe o vreme rea, de iarnă, cu frig şi ninsoare, aşa că gazdele s-au îngrijit ca musafirii să beneficieze de toate condiţiile şi… să stea cât mai puţin afară.
Cu cei sosiţi la Câmpulung, muscelenii s-au întâlnit şi la ei acasă, în Zambia, şi abia atunci au aflat că erau numai poliţişti şi şefi de garaje, lucru pe care nu l-au ştiut în momentul şcolarizării lor.
Băştinaş, înarmat cu un arc cu săgeţi, păzea Agenţia Economică din Tanzania
De la Uzină, alor noştri li s-au dat câte o trusă de 20 de kilograme şi combinezoane cu inscripţia ARO, pe care au fost obligaţi să le ia la ei. În Dar es Salaam, au ajuns la Agenţia Economică, unde, culmea, de pază era pus un băştinaş negru, înarmat cu un arc cu săgeţi! La vederea acestuia, ai noştri au rămas muţi de uimire. Românii au fost cazaţi la unul dintre cele mai mari şi luxoase hoteluri din Dar es Salaam, „Kilimanjaro Hotel”, unde, în aceeaşi perioadă, se nimerise să se afle şi renumita Indira Gandhi (prim ministru al Indiei între 1966-1977 şi 1980-1984, când a fost asasinată). În acest local modern, unde se cazau personalităţi ale timpului, angajaţii Uzinei au stat mai bine de o lună, căci a durat ceva timp pregătirea celor 836 de maşini.
Una dintre plăcutele ocazii ivite în Dar es Salaam, renumit pentru abanos şi fildeş, a fost că au cunoscut aviatori din escadrila lui Nicolae Ceauşescu. Angajaţii Uzinei au avut o muncă grea în port, unde autoturismele au fost aduse cu vasul, au fost pregătite, împărţite în coloane de câte 30 de maşini, care erau trimise la Lusaka, cu şoferii zambieni. „Ele au venit cu bateriile „uscate”. Puneam electrolit în două baterii, făceam pornirea, le împărţeam în loturi de câte 30 de maşini, după care veneau şoferii zambieni şi le transportau la Lusaka, pe o distanţă de aproape 2.000 de kilometri”, relata Gogu Calangiu. Coloana celor 837 de autoturisme s-a deplasat prin Arusha, unde au avut loc filmările serialului „Daktari”, lansat în 1966.
Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.