Cât va costa un litrul de benzină și motorină după plafonare? Anunțul autorităților!

Protestele masive din ultima perioadă împotriva prețurilor foarte mari la carburanți au stârnit discuții și în coaliția de guvernare. După o săptămână de proteste în toată țara și de discuții fără rezultat, președintele PSD Marcel Ciolacu a cerut partenerilor de guvernare plafonarea prețurilor carburanților.

Se discută despre plafonarea prețului benzinei și motorinei: 7 lei litrul pentru un termen limitat pentru a nu sufoca economia, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice. Dacă nu se va decide urgent plafonarea prețurilor, pe 30 iunie este anunțat cel mai mare protest la care vor participa inclusiv transportatorii autorizați.

Președintele PSD a anunțat că susține plafonarea prețurilor la pompă

„Să intervenim unde sunt speculații, cum este acum zona de carburanți, este evident că trebuie o plafonare. Nu se poate să rămânem și să avem reacție, cum are Consiliul Concurenței, după 5 ani de zile. Ori suntem niște oameni responsabili politici si ne-am implicat în acest act de guvernare ca să facem viața oamenilor mai bună, ori nu putem construi nimic și cu asta basta.”, a declarat recent liderul PSD.

Este triplu față de anul trecut!

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, este de părere că prețul carburanților ar trebui plafonat la aproximativ 7 lei.

„Eu cred că acesta este un preț corect pentru că trebuie să ne aducem aminte că, în urmă cu ceva timp, când a fost acea criză cu privire la creșterea prețului la benzină, prețul barilului era undeva la 123 de euro iar prețul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei.  Acum, când prețul barilului a scăzut la 112 euro, prețul benzinei și al motorinei a sărit bine de 9 lei. Ca atare nu este vorba despre creșterea vreunui cost al producătorului ci pur și simplu este un spirit speculativ.

Dacă ne uităm și la bilanțul pe care l-a înregistrat una dintre companiile din domeniu în trimestrul trecut o să vedeți că este triplu față de anul trecut. Așadar avem aici o speculă, deci trebuie intervenit. Prețul speculativ este un preț care nu se bazează pe niște calcule concrete ale creșterii prețului de producție.

Propunerile vin de la noi în condițiile în care, de la Ministerul Energiei, nu vine nimic. Noi am spus că trebuie plafonat prețul carburanților. Asta este clar. Nu mai putem accepta lipsa de acțiune a ministrului Energiei în momentul acesta. Pentru că, în momentul acesta, atâta timp cât lucrurile rămân așa, cineva și anume un grup restrâns de companii, câștigă foarte mulți bani iar cea mai mare parte a populației, de fapt toată populația României,  IMM-urile și nu în ultimul rând economia, au de suferit.”, a declarat recent Daniel Zamfir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.