Câți profesori pensionari și suplinitori predau în Argeș! Răspunsul oficial primit de senatorul Dănuț Bica!

Aproximativ 14% dintre profesorii din județul Argeș care au intrat la catedră în anul școlar 2022-2023 sunt suplinitori sau pensionari, potrivit unui răspuns primit de senatorul Dănuț Bica la o întrebare adresată oficial ministrului Educației, Ligia Deca. Demnitarul argeșean și-a arătat îngrijorarea din cauză că în fiecare an școlar, din cauză că foarte mulți absolvenți ai facultăților de profil preferă să lucreze în mediul privat sau în alte domenii, iar din această cauză se creează un deficit imens de cadre didactice.
„Din păcate, neaplicarea integrală a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu a fost, în ultimii ani, de natură să-i stimuleze pe cei mai performanți absolvenți ai facultăților și liceelor cu profil pedagogic ca să opteze pentru o carieră didactică. În consecință, la fiecare început de an, Ministerul Educației a fost pus în situația de a demara procesul de învățământ cu un număr mare de cadre didactice cu statut de suplinitor sau pensionate și rechemate în activitate, la care s-a apelat ca la o soluție extremă. Acest aspect a avut o influență negativă asupra asupra calității actului educațional și a performanțelor școlare ale elevilor, reflectându-se inclusiv în ratele mici de promovabilitate înregistrate la evaluările naționale sau la bacalaureat” a declarat senatorul Dănuț Bica.
Astfel, potrivit unui răspuns oferit de către Ministerul Educației, în anul școlar 2022-2023, situația în județul Argeș a fost următoarea: 5.511 profesori au fost titulari, din care 3.528 în mediul urban și 1.983 în mediul rural, suplinitori calificați – 769 (450 urban, 319 rural), pensionați – 47 (38 urban, 9 rural), fără studii corespunzătoare postului – 16 (11 urban, 5 rural). De asemenea, la nivel național, dintre cele 218.628 de profesori, 170.433 sunt titulari, 37.611 suplinitori, 2.061 sunt asociați, 3.609 pensionari, iar 4.914 sun fără studii corespunzătoare postului.
Cât despre noile facilități acordate profesorilor prin noua Lege a Educației care urmează a fi promulgată, Ministerul susține că profesorii debutanți care nu au obținut definitivatul au posibilitatea de a rămâne încadrați timp de șase ani pe post, posibilitatea susținerii examenului național de definitivare de trei ori fără taxă, eliminarea diferențelor prin titularizarea la concurs sau prelungirea contractului individual de muncă