Ce clădiri vor fi puse la pământ în cazul unui cutremur puternic în România? Dar în Pitești? Anunțul specialiștilor!

0

Ce clădiri vor fi puse la pământ în cazul unui cutremur puternic în România? Dar în Pitești? Anunțul specialiștilor!

În multe orașe din România, în special în București, dar și în Pitești există sute de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic. Numai în București există peste 400 astfel de clădiri, însă avem multe și în Pitești. Turnurile din zona Nord a orașului (L-urile), cele de vizavi de Spitalul Militar, din Războieni, din centrul orașului sau clădirea în care funcționează Prefectura și Consiliul Județean sunt doar câteva dintre cele mai vulnerabile în cazul unui seism puternic.

CITEȘTE ȘI: CÂT DE SIGUR ESTE PITEȘTIUL ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR! ÎN CE CATEGORIE DE RISC SE SITUEAZĂ? HARTA COMPLETĂ!

„Toate clădirile care nu sunt îngrijite, care au și o vechime foarte mare, la care s-a reconstruit doar fațada, sigur vor exista colapsuri destul de puternice, chiar totale. În cazul clădirilor vechi, problema este că au avut foarte mulți proprietari și fiecare a vrut să adapteze construcția la cerințele lui, și atunci a mai dărâmat un perete, a mai pus o ușă, iar la o mișcare seismică chiar mai mică decât cea din ’77, construcția va avea de suferit.”, a declarat Paul Mihai Ioan, doctor inginer.

„Sper eu ca cele mai multe sau chiar toate clădirile construite după 1977 să rămână în picioare.”

„Vor fi avarii, vor necesita reabilitări, remedieri, poate remedieri capitale, însă sper eu ca cele mai multe sau chiar toate clădirile construite după 1977 să rămână în picioare. Să nu intrăm într-o panică generalizată că toate clădirile noi nu au fost bine executate. Standardele de proiectare sunt foarte ridicate în România, chiar dacă s-au făcut anumite abateri de la aceste norme, nu sunt totuși foarte grave.”, a declarat Cristian Erbaşu, președintele Federației Constructorilor.

Specialiștii anunță că blocurile cele mai vulnerabile sunt cele construite înainte de cutremurul din 1977 însă și cele noi pot fi periculoase dacă nu s-au respectat normele în construcții. „Betonul îmbătrânește destul de repede, după experiența mea, după 60-70 de ani, betonul începe să îmbătrânească destul de urât, în sensul că umiditatea intră în beton, iar armătura corodează”, a mai declarat Paul Mihai, inginer.

Un cutremur de șapte grade ar lua peste 6.000 de vieți, ar face 16.000 de răniți și ar pune la pământ sute de clădiri.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata