Ce este cardul de sănătate european și cum îl obținem? Beneficiezi de servicii medicale gratuite!

0

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat recent că cetățenii care călătoresc într-o țară din Uniunea Europeană pot beneficia de servicii medicale decontate cu ajutorul cardul de sănătate european despre care multă lume nu știe, deși a fost introdus în țara noastră în anul 2007.

Cardul de sănătate european se eliberează gratuit de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.  Acesta este un document în baza căruia asiguratul are dreptul la servicii medicale în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.

Cum poate fi obținut?

Salariații trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:

  • Cerere de eliberare a cardului de sănătate european;
  • Actul de identitate în original și copie;
  • Adeverință de salariat;

Pensionarii trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:

  •  Copie decizie de pensionare (pentru situațiile în care nu s-a realizat plata pensiei);
  • Copie asupra capacității de muncă (cu termenul de revizuire) în cazul pensiilor de invaliditate;
  • Talon pensie din luna anterioară; calitatea de pensionar poate fi dovedită cu o adeverință eliberată de instituția plătitoare a pensiei;

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani, pentru eliberarea cardului de sănătate, dosarul trebuie întocmit de părinți.

Tinerii cu vârsta între 18 – 26 ani, elevi, studenți sau ucenici care nu realizează venituri din muncă și doresc să obțină cardul de sănătate european, trebuie să prezinte următoarele acte:

  • Document valabil din care să rezulte că au calitatea de elev/student, vizat de instituția de învățământ;

Pentru absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dovada calității de asigurat se face cu un document valabil din care să rezulte că au absolvit studiile liceale în cursul anului curent.

După depunerea dosarului, solicitanții pot ridica cardul de sănătate european de la Casa de Asigurări de Sănătate în termen de 7 zile lucrătoare. Cardul este valabil 24 luni de la data eliberării. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui se poate obține unul nou, conform procedurii menționate mai sus, potrivit cas.cnas.ro.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata