Ce este epilepsia și cum afectează viața de zi cu zi

0

Epilepsia este o tulburare a creierului, o afecțiune neurologică în care sunt prezente convulsii repetate. Celulele nervoase ale creierului nu semnalizează corespunzător și apar convulsiile, explozii necontrolate de activități electrice care conduc la modificarea senzațiilor, a comportamentelor și a mișcărilor musculare. Epilepsia nu se vindecă, dar diferitele tipuri de opțiuni de tratament disponibile contribuie la gestionarea eficientă a bolii, astfel încât să nu interfereze prea mult cu viața de zi cu zi.

Abordăm în continuare subiectul legat de epilepsie, explicăm cum se manifestă și care sunt implicațiile ei în viața individului, precum și cum poate fi abordată eficient.

Ce este epilepsia?

Epilepsia sau „tulburarea convulsivă” este o afecțiune neurologică, frecvent întâlnită, în care apar convulsii recurente. Există mai multe tipuri de epilepsie, în unele cazuri, în urma investigațiilor de specialitate, este identificată cauza apariției bolii, în altele, motivul rămâne necunoscut.

Epilepsia afectează oameni de etnii și vârste diferite, la nivel mondial, simptomele pot fi destul de diferite, de la conștientizarea crizei până la ruperea de realitate, cu zvâcniri repetate ale brațelor și picioarelor, spasme și convulsii neprovocate, mai mult de 2 crize în 24 de ore.

Cauzele epilepsiei și tratamentul pentru aceasta sunt diferite, în funcție de manifestări, uneori sunt prescrise medicamente, alteori se poate ajunge la intervenție chirurgicală, modificarea dietei sau implantarea unor dispozitive pentru stimularea creierului. (1)

Ce se întâmplă în epilepsie?

Celulele din creier sunt răspunzătoare pentru trimiterea și primirea mesajelor din tot organismul. Acestea se transmite prin impulsuri electrice care trec de la o celulă la alta. În epilepsie, tiparul este întrerupt, deoarece apar explozii de energie electrică asemănătoare unor fulgere imprevizibile între celule din una sau mai multe regiuni ale creierului. Modificările apărute pe fondul epilepsiei se referă la pierderea cunoștinței, la perturbarea senzațiilor, a emoțiilor și a mișcărilor musculare. (2)

Cauzele epilepsiei

Cauza poate fi stabilită doar în unele situații, există unii factori de risc ce pot influența această boală, precum:

  • moștenirea genetică;
  • trauma la cap;
  • tulburări de funcționare ale creierului;
  • infecții;
  • leziuni produse înainte de naștere;
  • tulburări de dezvoltare. (1)

Simptome în epilepsie

În funcție de tipul crizei, simptomele în epilepsie sunt variate, iar intensitatea acestora diferă de la o persoană la alta:

  • confuzie temporară;
  • rigiditate musculară;
  • privire în gol;
  • mișcări convulsive incontrolabile la nivelul membrelor inferioare și a celor superioare;
  • pierderea cunoștinței;
  • simptome psihologice de frică, anxietate, déjà-vu;
  • modificări în comportament;
  • simptome specifice de psihoză.

Persoanele diagnosticate cu epilepsie au aceleași simptome și manifestări la fiecare episod convulsiv. (1), (2)

Sunt și alte semne ce pot fi observate la unele crize epileptice, focale sau generalizare, înainte de episodul propriu-zis, precum:

  • schimbări ale auzului, vederii, mirosului;
  • amorțeală sau furnicături;
  • probleme de înțelegere și vorbire;
  • ritm cardiac sau respirator intense. (3)

Tratamentul și gestionarea crizelor de epilepsie

Tratament medicamentos

Medicamentele anti-consulvii pot controla crizele eficient. Uneori medicul recomandă tratament antiepileptic sau o combinație pentru rezultate mai bune.

Dieta ketogenă

Unii copii, dar și adulți au obținut rezultate bune în tratamentul epilepsiei urmând o dietă strictă, bazată pe alimente bogate în grăsimi și săracă în carbohidrați, deoarece prin aceasta organismul descompune grăsimile în locul carbohidraților pentru a obține energie. Varianta se poate implementa cu indicație medicală.

Indicele glicemic scăzut și dieta Atkins modificată oferă alternative ceva mai sănătoase, dar și controlul convulsiilor, însă se poate implementa sub supravegherea medicului.

Tratament chirurgical

În situații complexe, medicul poate indica intervenția chirurgicală pentru a oferi alinare în fața crizelor severe, debilitante, iar aceasta poate însemna:

  • rezecție chirurgicală cu îndepărtarea țesutului anormal;
  • deconectarea unor fascicule de fibre;
  • radiochirurgie stereotactică (SRS);
  • implantarea unor dispozitive neuromodulatoare ce trimit impulsuri electrice la creier pentru a diminua convulsiile în timp. (1), (2)

Controlul bolii se poate face prin urmarea schemei de tratament propuse, odihnă de calitate, gestionarea eficientă a factorilor de stres, adoptarea unei diete sănătoase, cu mișcare fizică permanentă, evitarea alcoolului, dar și prin purtarea unei brățări medicale adecvate, ignorarea reacțiilor negative ale celor din jur, educarea familiei și apropiaților pentru a înțelege afecțiunea, identificarea unui medic care să te sprijine și a unui grup suport. (1)

Acest articol despre epilepsie este strict informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat. De la primele semne și simptome ale unei probleme de sănătate, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare:

  1. Epilepsy – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/symptoms-causes/syc-20350093
  2. Epilepsy – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17636-epilepsy
  3. Epilepsy – https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Epilepsy

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata