Ce faci când ești diagnosticat cu stenoza de canal lombar?

0

Pacienții cu stenoză a coloanei vertebrale lombare pot prezenta simptome precum dureri de spate, dureri radiante și claudicație neurogenă. Pentru remedierea acestora se poate interveni prin terapii non-chirurgicale sau chirurgicale. Tratamentul chirurgical are scopul de a decomprima nervul afectat.

Recent, s-a descoperit că intervenția chirurgicală minim invazivă are rezultate excelente în tratamentul stenozei spinale lombare. Prin urmare, pot fi anticipate efecte mai bune ale tratamentului cu o abordare care vizează înțelegerea fiziopatologiei generale și a metodelor de tratament ale stenozei spinale lombare.

Cum se poate clasifica această afecțiune?

Stenoza spinală lombară reprezintă o afecțiune degenerativă a coloanei ce afectează partea inferioară a coloanei. Este o afecțiune care se caracterizează prin îngustarea canalului vertebral, ceea ce cauzează compresia nervilor spinali, aspect ce generează durere.

Simptomele stenozei lombare se dezvoltă lent. Pe măsură de afecțiunea evoluează, simptomele se pot agrava și pot limita semnificativ stilul de viață al pacientului. Printre semnele stenozei lombare amintim:

  • durerea radiculară (sciatică), care pleacă din partea inferioară a spatelui în fese și picior;
  • radiculopatie lombară, ce reprezintă senzație de furnicături, slăbiciune sau amorțeală care iradiază din partea inferioară a spatelui în fese și picior;
  • claudicație neurogenă, care provoacă un model simetric de durere ce afectează ambele picioare.

Cum se pune diagnosticul?

Pentru obținerea unui diagnostic rapid pentru stenoza de canal lombar, se urmează, de regulă, un proces format din 3 etape principale. În prima etapă, medicul specialist revizuiește, cu atenție, istoricul medical al pacientului, dar și analizează simptomele cu care acesta se confruntă. Scopul acestui pas este de a contribui la restrângerea liste cauzelor posibile.

În a doua etapă, medicul specialist efectuează o examinare fizică a coloanei vertebrale, urmând ca apoi să fie necesare niște investigații făcute cu ajutorul imagisticii medicale. Deși examinarea fizică și istoricul pacientului pot sugera existența acestei afecțiuni, diagnosticul trebuie confirmat și prin mijloacele de imagistică medicală. Cea mai frecventă formă de imagistică este reprezentată de RMN.

Apariția bruscă sau exacerbarea nevralgiei sciatice sugerează posibilitatea de apariție de hernie de disc intervertebrale în plus față de stenoza spinală existentă. La examenul neurologic, deficitul motor poate fi observat în primul rând datorită comprimării rădăcinilor nervoase L5 în stenoza severă sau spondilolisteza degenerativă.

În cazul în care te confrunți cu dureri de spate în zona lombară, recomandarea noastră este să apelezi la un medic specialist în neurologie pentru efectuarea unei consultații.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata