Ce înseamnă „Happy hypoxia” sau hipoxia silențioasă, cel mai nou simptom COVID

”Happy hypoxia” sau hipoxia silențioasă este un simptom tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de Covid-19. Acesta este caracterizat printr-o stare de euforie a pacienților, chiar dacă au saturația de oxigen extrem de scăzută. Din această cauză, bolnavii pot ajunge la terapie intensivă, în stare gravă.

Din cauza acestei stări de bine (”happy hypoxia” se traduce prin hipoxia/lipsa de aer veselă), pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă este starea lui de sănătate. Medicul Beatrice Mahler a atras atenția, la Digi24, că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.

„Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hipoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep. Sistemul de alarmă al organismului, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier cu privire la gravitatea situației în care se află organismul. Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”, a explicat dr. Mahler.
Toleranța la glicemii foarte mici – o altă ”ciudățenie” a coronavirusului
Altă ”ciudățenie” a coronavirusului este adaptarea organismului la valori foarte scăzute ale glicemiei.

”Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți. Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar”, a mai spus managerul Institutului Marius Nasta din București.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.