Ce riscă românii după prăbușirea acțiunilor mai multor bănci din țara noastră! Explicațiile BNR!

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a explicat recent la ce riscuri sunt supuși românii după prăbușirea acțiunilor mai multor bănci din țara noastră.

„Sunt trei lucruri care lămuresc foarte bine situația. Primul – avem 36 de bănci în România. În fiecare bancă, fiecare depunător, are asigurat depozitul, prin lege, per persoană, per bancă, până la 100 de mii de euro sau echivalent în lei. În privința asta nu e niciun risc. Doi. Băncile respective, care au probleme, nu sunt bănci din România. Chiar dacă băncile respective sunt acționare ale unor bănci din România. Dar și Raiffeisen, și Unicredit etc, toate sunt bănci românești cu capital majoritar străin. Dar sunt bănci românești, înregistrate la ONRC ca bănci românești și nu au nicio problemă cu banca mamă. În sensul că banca mamă a venit cu capital aici și a participat ca o bancă românească.

Capitalul nu se poate retrage cum vrea cel care a participat la constituirea unei bănci. Nu are decât să vândă participarea la banca românească. Nu se poate pleca așa, ca dintr-un parc. Al treilea aspect. Toate aceste bănci sunt, în momentul de față, cu garanție 100% pentru funcționalitatea lor. Sistemul bancar din România este, la această ora, în cea mai bună poziție, de 31 de ani încoace. Sub toate aspectele. De solvabilitate, lichiditate, performanțe și câștig.”, a precizat consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.