Ce se întâmplă cu creditele în Europa? Variantele oferite de bănci!

0
În contextul economic actual, băncile din România au lansat mai multe oferte pe piață pentru clienți, în așa fel încât aceștia să poată beneficia de o rată mai mică la credit. În rândurile de mai jos puteți afla cum să plătiți cu aproape 500 de lei mai puțin.
Băncile au raportat o înăsprire netă suplimentară a standardelor lor de credit pentru împrumuturile acordate locuințelor și gospodăriilor, în general. Standardele aspre pentru eligibilitatea realizării unui credit la o instituție bancară a venit la pachet și cu majorarea ratelor bancare. Analiștii spun că băncile din zona euro estimează o înăsprire netă suplimentară a standardelor de credit pentru împrumuturile acordate firmelor și gospodăriilor.
Situația în România nu este roz din acest punct de vedere, însă instituțiile bancare încearcă să facă oferte avantajoase consumatorilor, chiar sub pragul indicilor de referință, pentru a-i ajuta să scadă rata la credit cu câteva sute de lei. Unele bănci au redus dobânzile. Cea mai mică dobândă la ora actuală în țara noastră este 5,79 sau 5,89 la sută. Directorul unui comparator bancar a explicat că băncile oferă dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, pentru ca românii să aibă rată mai mică și să se încadreze în credit.
„Principalele condiții solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă.

Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu”, a explicat Camelia Grădinaru, broker de credite.

Și clienții cu credite mai vechi pot să aibă rate mai mici

Nu doar clienții noi pot să beneficieze de astfel de oferte. Și cei care au credite mai vechi pot scădea ratele prin refinanțarea creditului. Aceștia pot alege să treacă de la dobândă variabilă la fixă, pe 3 sau 5 ani. De exemplu, la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata este de 1.930 lei, cu dobândă variabilă de 8,5%. Dacă un client alege să treacă la dobânda fixă, de 5,79%, rata s-ar micșora de la 1.930 lei la 1.450 lei, adică ar fi cu aproape 500 lei mai puțin.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata