Ce se întâmplă cu examenul de admitere la clasa a V-a în Colegiile Naționale! Anunțul ministrului Cîmpeanu!

0

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat recent că examenul de adminere la clasa a V-a în Colegiile Nasționale ar putea fi înlocuit cu un portofoliul educațional. Noua lege a educației, prevede că admiterea la clasa a V-a ar putea să nu mai fie organizată de Colegiile Naționale, dacă nu au clase de învățământ primar.

„Înscrierea elevilor în clasa a V-a, la unitățile de învățământ care nu dețin clase de nivel primar, se realizează fără evaluări”, se arată în proiectul de lege.

„Eu nu știu dacă aș fi luat, recunosc, examenul de admitere în clasa a V-a.”

„Acum să știți că m-am uitat și eu pe unele subiecte pentru admitere în clasa a V-a. Mărturisesc sincer că unele mi-au fost foarte grele. Eu nu știu dacă aș fi luat, recunosc, dar nu știu dacă aș fi luat examenul de admitere în clasa a V-a. Din fericire, ca adult, n-am fost atât de traumatizat de faptul că mi-au pus probleme, dar unui copil s-ar putea să-i fie un pic cam greu. Asta este traducerea din perspectiva unui nespecialist în științele educației. Astfel de examene, la vârsta de 10 ani, nu prea se mai folosesc prin alte sisteme de educație.

„Va trebui să găsim niște metode care să se bazeze mai puțin pe acest sistem de notare de la 1 la 10”

Totuși, pentru că nu vrem să stricăm ceva ce merge, va trebui să găsim niște metode care să se bazeze mai puțin pe acest sistem de notare de la 1 la 10 și să fie poate mai aproape de ceea ce trebuia să fie portofoliul educațional. Portofoliul educațional, adică toată identitatea educațională a acelui elev învățământul primar, spre exemplu. Sigur o să fie o problemă de încredere, iarăși o se spună – dacă nu-l închidem pe copil într-o cameră și nu-i dăm un test foarte serios și lăsăm pe profesor să aprecieze într-o manieră flexibilă, continuă și coerentă, parcursul educațional, particularitățile elevului, aptitudinile elevului pe parcursul a patru ani, o să existe o lipsă de încredere în rezultate, dar spun că acest lucru va trebui să se întâmple, pentru că, în lege, dacă trece în forma aceasta, orientarea școlară la finalul clasei a VIII-a este o obligație pentru școală. Nu este obligație pentru părinte să respecte concluziile orientării școlare, dar pentru școală este obligație. Și se va baza pe portofoliul educațional, pe ceea ce se va acumula în cei patru ani de învățământ gimnazial.

Portofoliul va conține toate documentele elevului și diplomele obținute de la grădiniță și până la terminarea liceului. Portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome si certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare. Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar. ”, a declarat recent Sorin Cîmpeanu.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata