Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Ministrul Muncii-anunț de ultim moment!

0

Ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat recent ce se va întâmpla cu pensiile românilor. De asemenea, ministrul a precizat că va propune eliminarea procentului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru pensii.

„Este crudul adevăr din România. E încă o dovadă în plus că ceea ce poate pentru unii a părut un moft atunci când am venit la guvernare, şi anume primul pachet social, când nici nu era vorba de război şi de toate ce au urmat acestui război, nu a fost un moft pentru PSD. Vă aduceţi aminte când în ianuarie am majorat pensia minimă cu 25% şi restul pensiilor cu 10%. Nu a fost un moft. E o necesitate.

Pensiile sunt încă foarte mici în România, de aceea nu înţeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. De aceea, lupta mea teribilă şi o voi continua, atât timp cât voi avea susţinerea preşedintelui Marcel Ciolacu şi a întregului PSD, această luptă de rediscutare şi de renegociere a PNRR.

Media Uniunii Europene este în jur de 13%. Vreau să vă spun că am studiat împreună cu colegii şi cu ataşaţii de muncă pe care Ministerul Muncii îi are în Uniunea Europeană, majoritatea PNRR-urilor şi toată legislaţia ţărilor statelor membre din UE, nu există nicăieri o asemenea încorsetare, nu spune în niciun PNRR, în nicio legislaţie a statelor membre a Uniunii Europene. Pot să vă spun că una din primele solicitări pe care le-am avut, când am acum onoarea să fiu ministru în Guvernul României, a fost să le solicit colegilor mei din Ministerul Muncii o motivare (…) Nu există. Şi mai ales pe 50 de ani. Se ştie foarte clar cine era atunci la guvernare, nu mai reiau.

Eu am purtat discuţii repetate cu cei de la Comisia Europeană şi să ştiţi că se acceptă orice dialog pe bază de argument. Noi acum suntem în stadiul în care acum construim argumentele toate şi variantele de renegociere. Eu ceea ce am discutat cu Marcel Ciolacu şi în interiorul PNRR şi vom propune în coaliţie este ca acest procent să dispară de tot din PNRR-ul românesc, pentru că nu l-am găsit nicăieri.

Tratatele Uniunii Europene spun în felul următor – statele membre au independenţă, respectând regulile, bineînţeles, de a-şi hotărî politicele sociale.

De când am format această coaliție politică care susţine Guvernul, că noi şi în consultanţa pe care o derulăm cu Banca Mondială plecăm de la legea 127, pentru că este o lege bună. În deplasările pe care le fac în ţară toţi colegii de la Casele Naţionale de Pensii, nu am găsit niciunul care să spună că legea 127 nu este bună. Şi nici nu au cum, pentru că ei au lucrat-o. Fiecare casă teritorială de pensii a avut câte un reprezentant în comisia centrală care a lucrat la această lege. Toţi colegii îmi cer să apar legea şi o voi face. Pe baza acestei consultanţe, care avem un termen, în 31 decembrie (…) Mai am maxim trei săptămâni să am un material pe care îl voi pune pe masa discuţiilor, aşa cum am spus şi partenerilor sociali, pentru că eu nu vreau să repet aceeaşi greşeală. Dacă partenerii sociali şi restul partidelor politice care nu formau actul guvernamental atunci, nu au fost invitaţi la discuţiile de creare şi de scriere a PNRR, să o fac şi eu atunci când trebuie să implementăm reformele din PNRR. Nu. Partenerii sociali vor fi invitaţi la aceste discuţii.”, a anunțat recent Marius Budăi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata