Ce soluţii au românii care nu-şi mai pot plăti ratele! Sfatul specialiștilor!

0

Întrebat recent de situaţia celor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR a răspuns tranşant: „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce.” Oficialul îi îndeamnă pe românii care vor să îşi cumpere o locuinţă să rămână, mai degrabă, în chirie decât să se înhame la împrumuturi pe 30 de ani.

CITEȘTE ȘI: SCHIMBARE ÎN TRAFIC LÂNGĂ SPITALUL JUDEȚEAN! CE TREBUIE SĂ EVIȚI!

„Dacă îi mângâiem pe creştet pe cei care sunt imprudenţi şi îi penalizăm pe cei care economisesc societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău. Nu este exclus ca cei care se plâng că nu îşi mai pot plăti ratele să nu vrea, de fapt, să mai suporte cheltuielile. În cele şase luni în care a funcţionat până când a fost declarată neconstituţională am observat, la vremea respectivă, că 70% dintre cei care nu şi-au plătit datoriile erau cei care puteau să îşi plătească datoriile, dar n-au mai vrut.  Să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani.”, a declarant  Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară al BNR:

La ce soluții pot apela românii cu credite pe care nu le pot achita?

O soluţie pentru cei depăşiţi de cheltuielile cu ratele ar fi reeşalonarea creditului, spun specialiştii. Cu riscuri, însă, pe termen lung. „Veştile bune sunt pentru cei care au împrumuturi raportate la Robor la trei luni- indice care a scăzut şi a ajuns la valoarea de 7,27%. Totuşi, rămâne dublu faţă de acum un an. Pe de altă parte, IRCC va continua să crească pe parcursul anului 2023. Iar dobânzile mari sunt principalul argument al experţilor BNR care sugerează că, pentru cei care nu îşi permit, este mai bine ca momentan să aleagă chiria.”

„Dacă pe o perioadă pe termen mediu ai un venit stabil este în regulă, este o decizie individuală, este bine să îţi iei o proprietate a ta. Dar să nu ajungi cu ea cu un grad de îndatorare mai mare de 40% pentru că atunci este posibil ca în situaţii complicate – un viitor puseu inflaţionsit e posibil să te afecteze.”, a anunțat  Adrian Câciu, ministrul Economiei.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata