Cea mai mare temperatură din ultimii 20 de ani, la Câmpulung

Seceta  prelungită şi canicula au afectat şi zona Muscel. Pentru prima oară în  Muscel zonă renumită altădată prin răcoarea din timpul verii, locuitorii se luptă cu temperaturi de care nu au mai avut parte până în acest an. Duminică s-au înregistrat cele mai mari valori în termometre şi la Câmpulung, mercurul urcând până la nivelul de 32,1 grade Celsius la umbră iar la nivelul solului, depăşindu-se 60 de grade. O temperatură ridicată pentru câmpulungeni, chiar dacă în ţară se depăşesc 40 de grade.  Potrivit datelor furnizate de Staţia Meteo Câmpulung din cartierul Grui, ieri s-a înregistrat cea mai mare valoare a temperaturii la ora 11 dimineaţa, din ultimii 20 de ani, reprezentanţii staţiei spunând că această situaţie a fost rar întâlnită în zona noastră.
„În prezent este o avertizare de cod portocaliu iar valul de căldură va persista, temperaturile maxime în ţară se vor apropia de 40 de grade Celsius. Indicele temperatură umezeală va depăşi punctul critic de 80 de unităţi. Cea mai scăzută valoare a umidităţii a fost de 7% pe data de 2 august. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, temperaturile erau mult mai scăzute. La ora 11 sunt 31 de grade Celsius, sunt din anul 1994 la staţie şi rar mi s-a întâmplat ca la această oră să transmit aceste valori. Temperaturile nu sunt foarte mari, în comparaţie cu celelalte zone ale ţării, dar, problema este că sunt persistente şi nu sunt averse ca să se mai răcorească”, ne-a informat reprezentantul Staţiei Meteo din cartierul Grui.
„Ne situăm pe undeva ca cei din Africa“
Pentru a vedea cum afectează seceta prelungită agricultorii, am luat legătura cu Cristi Edu, un cunoscut producător care se luptă cu canicula. Acesta resimte mai uşor seceta pentru că s-a pregătit din timp cu sisteme de irigaţii dar, spune că ceilalţi care nu i-au urmat exemplul, sunt terminaţi, seceta făcând ravagii printre zarzavaturile lor, toată recolta fiind compromisă. „În zona noastră nu a plouat şapte săptămâni consecutive şi apoi a plouat doar patru ore. Suntem nevoiţi să udăm producţia pentru că altfel nu se poate. Dacă ai instalaţii şi eşti pregătit pentru aşa ceva, o duci bine, dacă nu, suferi enorm. Cei care nu au instalaţii de irigat, sunt terminaţi. Situaţia este critică. Dacă facem o comparaţie a temperaturilor şi a secetei, ne situăm pe undeva ca cei din Africa. Este păcat că nu se investeşte în agricultură şi mentalitatea trebuie schimbată de undeva de sus. Şi în Bulgaria este secetă, dar la ei se irigă şi nu sunt problemele de la noi”, ne-a declarat Cristi Edu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.