Ceaikovski în concertul de deschidere a noii stagiuni la Filarmonică

Filarmonica Piteşti deschide joi, 17 septembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, stagiunea a noua, 2015-2016 cu un concert simfonic Ceaikovski. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Tiberiu Oprea şi violonistul Ştefan  Horváth vor interpreta două lucrări celebre ale lui Ceaikovski (compozitor omagiat de instituție la 175 de ani de la naștere):  Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major şi Simfonia nr. 5 în mi minor. 

Absolvent al mai multor instituţii de prestigiu – Conservatorul Naţional Superior din Lyon, Universitatea de Muzică Bucureşti, Academia de Muzică din Basel, Conservatorul din Freiburg – violonistul Ştefan Horváth este prezent, în premieră, la Filarmonica Piteşti. De-a lungul timpului, talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii internaţionale în concursuri precum: „George Enescu”, „Jeunesses Musicales”, „Eugen Sârbu”, „Sándor Végh”, sau naţionale, la Timişoara, Ploieşti, Baia Mare. Între 1996-2000 a fost  concertmaestru al orchestrei Philharmonie der Nationen, unde a evoluat şi ca solist, din 2005 ocupând aceeaşi funcţie în orchestra simfonică din Basel. Ca solist, a colaborat cu filarmonicile din Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea, Constanţa, Târgu-Mureş, Giurgiu, Braşov şi cu Orchestra Naţională Radio.

Tiberiu Oprea, dirijor al Filarmonicii Piteşti, este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, dirijat orchestră la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, André Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Stefan Popov, Claudia Măru-Hanghiuc ş.a.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.