Cel mai mare mit despre cafea a fost desființat de cercetători

Cafeaua hidratează la fel ca apa, arată un nou studiu britanic. Efectul diuretic al cofeinei, despre care vorbesc toţi nutriţioniştii, este compensat de cantitatea suficient de mare de apă conţinută de băutura cu care îşi încep ziua milioane de oameni.
Ideea potrivit căreia cafeaua deshidratează este un mit, consideră cercetătorii de la Universitatea din Birmingham. Deşi greu de crezut, câteva ceşti de cafea pe zi hidratează în aceeaşi măsura ca apa. Studiile care au promovat ideea efectului deshidratant al cafelei datează de acum 80 de ani şi sunt depăşite, arată oamenii de ştiinţă britanici.

„În lume, se beau cam 1,6 miliarde de ceşti de cafea zilnic şi este foarte important de ştiut dacă băutura contribuie la necesarul zilnic de fluide de care are nevoie organismul sau, din contră, conduce la deshidratare cronică”, spune nutriţionistul sportiv Sophie Killer, pentru dailymail.co.uk.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au monitorizat 50 de bărbaţi sănătoşi, care timp de trei zile au băut patru pahare cu apă, iar alte trei zile, patru ceşti de cafea în loc de apă. Participanţii la studiu au avut acelaşi regim alimentar pe toată perioada experimentului şi s-au abţinut de la consumul de alcool şi de la exerciţii fizice.

Testele de sânge şi de urină efectuate la finalul studiului au confirmat că nivelul hidratării a fost acelaşi în zilele în care consumat cafea ca cel din zilele în care au băut doar apă.

„Recomandările nutriţiţionale potrivit cărora consumul de cafea deshidratează organismul ar trebui evitate de acum înainte. Efectul diuretic al cofeinei este contrabalansat de cantitatea de apă suficient de mare din cafea”, conchid autorii studiului.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.