Cel mai puternic portal energetic se deschide astăzi! Riști să ai ghinion dacă nu faci asta!

0

Anul 2024 este an bisect, adică are o zi în plus, 29 februarie. Această zi se repetă doar odată la 4 ani, spre bucuria celor născuţi astăzi.

CITEȘTE ȘI: IMAGINI HORROR PE ȘANTIERUL DRUMULUI EXPRES PITEȘTI – CRAIOVA! API: „NE AȘTEPTAM CA MOBILIZAREA SĂ FIE SLABĂ, DAR NICI CHIAR AȘA!”

Întrucât anotimpurile şi evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr de zile, calendarele care au acelaşi număr de zile în toţi anii deviază încet, în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an. Inserând o zi sau o lună suplimentară, această deviaţie se corectează. În calendarul gregorian, fiecare an bisect are 366 de zile în loc de 365, prin prelungirea lunii februarie cu încă o zi, astfel ea având 29 de zile în loc de 28. Fenomenul acesta are loc o dată la patru ani.

Superstiții și tradiții de care trebuie să ții cont

Ziua de 29 februarie este asociată la români cu unele obiceiuri şi superstiţii. Se spune că anii bisecţi sunt dificili şi imprevizibili, motiv pentru care nu ar trebui să iei decizii sau să faci schimbări drastice în viaţă.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții este legată de căsătorie. Se spune că este de evitat să te căsătorești sau să divorțezi într-un an bisect, deoarece relațiile începute sau încheiate în această perioadă sunt susceptibile de a se confrunta cu dificultăți sau eșecuri. De asemenea, se crede că este mai bine să nu începi proiecte noi într-un an bisect. Construcția unei case, demararea unei afaceri sau alte inițiative majore ar trebui amânate pentru a evita posibilele ghinioane sau obstacole pe parcursul implementării lor

Unii astrologi susţin că, în astfel de ani, cu 366 de zile, trebuie să fim extrem de precauţi în privinţa acţiunilor noastre, pentru a putea preveni potenţialele pericole. Alţii, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufleteşti. O lege străveche spune că, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbaţi. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiţia s-a păstrat secole de-a rândul, iar în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoţia, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.

O altă tradiție – Ursina

Luna Februarie aduce și tradiția cunoscută sub numele de Ursina. Deși această lună este adesea asociată cu iubirea, având în vedere că Dragobetele este sărbătorit la data de 24 februarie, seria de festivități începe chiar din prima zi a lunii februarie, marcând celebrarea Ursinei. În această zi, românii din anumite regiuni respectă o tradiție cunoscută sub numele de „Gurbanul viilor”.

De Gurbanul Viilor, bărbații se îndreaptă către vii pentru a dezgropa sticlele îngropate în toamnă. Odată ce aceste sticle sunt aduse la lumină, ei aprind un foc în jurul căruia se adună pentru a mânca și a petrece împreună. Obiceiul continuă chiar și după ce soarele apune, când participanții se întorc spre sat cu făcliile aprinse, menținând astfel atmosfera festivă și bucuria alături de cei dragi.

De unde vine numele de “Făurar”?

Numele “Făurar”, asociat lunii februarie, provine din tradiția românească populară și este legat de ocupațiile și activitățile specifice acelei perioade a anului. Februarie era luna în care se desfășurau diverse lucrări agricole, iar una dintre acestea era prelucrarea metalelor, în special a fierului. Meseriașii care lucrau fierul, precum fierarii sau făurarii, erau activi în această perioadă, iar numele “Făurar” chiar de aici vine: de la făurari.

Când își serbează ziua de naștere cei născuți pe 29 februarie?

Chiar dacă numărul persoanelor născute pe data de 29 februarie nu este foarte mare, la nivel global există peste patru milioane de indivizi care se confruntă cu această situație particulară, fiind nevoiți să-și sărbătorească ziua de naștere doar o dată la patru ani. Cu toate acestea, pentru cei născuți în această zi specială, există variante alternative pentru sărbătorirea zilei de naștere fie pe 28 februarie, fie pe 1 martie. Conform cercetărilor, probabilitatea de a te naște în ziua de 29 februarie este de aproximativ 1 la 1.460.

Anii bisecţi sunt cei care au o zi în plus adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier.

Indiferent dacă sunt privite cu seriozitate sau cu un zâmbet ironic, tradițiile și superstițiile legate de anii bisecți îmbogățesc peisajul cultural și adaugă o notă de mister și fascinație în calendarul nostru modern. Astfel, în anul 2024, să ne amintim de aceste vechi obiceiuri și să le privim cu ochi înțelepți și înțelegători, într-un spirit de respect pentru tradițiile strămoșilor noștri.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata